Почетна > Балкан

Балкан друго Вести

Ќе остане запаметена изјавата на Ричард Холбрук, творецот на Дејтонскиот договор: „Да не беше Алија Изетбеговиќ, денеска ќе ја немаше ниту Босна и Херцеговина"

Четвртиот по ред „Global citizen forum“ под наслов „Можности во време на неизвесност”, започна денеска на Свети Стефан. По Монако, Торонто и Дубаи, на Црна Гора ѝ припадна честа да биде домаќин на овој настан

Обуката за работа со деца и млади во социјален ризик е поддржана од ЕУ, а наменета е за експерти и практичари од државните институции и граѓански организации од Македонија, Албанија, Србија, Косово, Црна Гора и од Босна и Херцеговина

Пратениците на Народното собрание на Република Српска синоќа, на 22. редовна седница ја усвоија Резолуцијата за заштита на уставниот поредок и прогласување на воена неутралност на Република Српска

„Балканот веќе не може да биде буре барут како што важеше за минатото. Балканскиот полостров, буквално сите земји овде или целиот Југоисточна Европа се двигатели на развојот. Нашето место е рамо до рамо со западните земји во ЕУ", потенцираше Заев

Премиерот Заев најави дека до наредната учебна година, од први септември 2018, комплетно ќе биде реализирана наставната програма на босански јазик во основните училишта, којашто досега се одвиваше на експериментално ниво

„Вкупно шесте земји аспиранти за полноправно членство во ЕУ, градиме заедничка стратегија, заеднички регионален настап, меѓусебно се поддржуваме и си помагаме, со што полесно ќе дојдеме до полноправно членство во ЕУ“, истакна премиерот Заев