Почетна > култура и уметност

култура и уметност друго Вести

„In the Fade“, од германскиот режисер со турско потекло, Фатих Акин, се натпреварува за престижната награда на Канскиот филмски фестивал

„Преставени се дела од најзначајните македонски уметници од различни генерации и сите тие специјално изработија свои дела за оваа изложба“, рече Коробар

„Во почетокот ги кршев, бев неуспешен, но имав трпение. На крајот успеав. Изминаа 26 години и сега сум многу среќен. Работам со трпение и се обидувам да им дадам живот на јајцата, кои се кршливи и чувствителни", вели Хајран

Во текот на предвидената недела ќе се одржат проекции на пет успешни филма на турската кинематографија, направени во последните неколку години, истакна генералниот уметнички координатор Онер Килич

Мозаикот со ликот на Мајка Тереза во февруари оваа година беше официјално признат од судиите на Гинис, како најголем мозаик во светот направен од жичани спојувалки

Според изјавата од фондацијата Сент-Егзипери, делото за последен пат досега е издадено на арапскиот дијалект Хасани од регионот на Мароканската Сахара, од кадешто писателот ја добил и инспирацијата за да го напише

„Уште додека студирав ја открив љубовта кон циркуските вештини. Ја паднав годината, но го завршив факултетот и истовремено настапите тргнаа. Подоцна не се вработив по струката како социолог, бидејќи ова на некој начин ми беше доволно", рече Персиќ