Почетна > наука и технологија

наука и технологија друго Вести

Според истражувањето на научниците од американскиот Универзитет во Тексас, дизајниран е уред којшто во 96 отсто од случаите точно го дијагностицира ракот

Научниците, кои инаку имаат тешкотии во лекувањето на глиобластомот, многу агресивен и раширен облик на тумор, сметаат дека вирусот зика би можел да ги уништи клетките кои се отпорни на хемотерапија.

Истражувачите, користејќи го телескопот „ALMA“ во Чиле, соопштија дека откриле црна дупка со средна маса, прв примерок од тој вид и додаваат дека станува збор за втора по големина црна дупка откриена во галаксијата Млечен пат

Автомобилот на електрична енергија „MTTB-Dava“, кој е заеднички производ на Националната турска асоцијација на студенти и студентите од Универзитетот Ерџијес, беше презентиран во Ескишехир

Големо внимание на посетителите привлекоа и роботите за гасење на пожар, роботите-градинари, келнери, чистачи, роботите за деактивирање и уништување на експлозивни направи...

Астрономите дадоа детален приказ на Антарес, ѕвезда од класата црвен суперџин, која е позната како 15. најсјајна ѕвезда на небото во галаксијата Млечен пат, а се наоѓа во созвездието Шкорпија