Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,213.78
ETH/USDT
3,581.00
BTC/USDT
70,564.00
BIST 100
9,052.23
Dünya, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Almanya Başbakanı Merkel: Darbe girişimini en sert şekilde kınıyorum

Almanya Başbakanı Merkel, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimini, tüm Alman hükümeti adına en sert şekilde kınadığını bildirdi.

16.07.2016 - Güncelleme : 25.07.2016
 Almanya Başbakanı Merkel: Darbe girişimini en sert şekilde kınıyorum

BERLİN

Almanya Başbakanı Angela Merkel, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili olarak, "Tüm Alman hükümeti adına Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş hükümetini ve seçilmiş cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum." dedi. 

Merkel, başbakanlıkta yaptığı açıklamada, çok sayıda insanın darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybetmesinin trajik bir durum olduğunu belirtti. 

Almanya'nın Türkiye'de demokrasi ve hukuk devletinin yanında olduğunu vurgulayan Merkel, kendisini yönetenleri özgür seçimlerle belirleme hakkının halkta olduğuna işaret etti. 

Merkel, "Tüm Alman hükümeti adına Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş hükümetini ve seçilmiş cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum." diye konuştu. 

Siyasi değişimin demokratik kurallarla olabileceğine işaret eden Merkel, "Tankların sokaklarda olması ve kendi halkına hava saldırısında bulunulması hukuk dışıdır." ifadesini kullandı. 

Bu tutumun ASEM Zirvesi kapsamında Avrupalı partnerlerle ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarıyla da dile getirildiğini anımsatan Merkel, kendisinin de sürekli Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ve Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier ile temasta olduğunu vurguladı.

Merkel, Almanya Dışişleri Bakanlığında kurulan kriz masasının diplomatik temsilciliklerle olayları sürekli değerlendirdiğini belirterek, Alman vatandaşlarının da bakanlığın seyahat uyarılarını dikkate almasını istedi. 

Türkiye'nin Almanya ile yakın bağları olan bir ülke olduğunu ifade eden Merkel, Türkiye ile her gün yakın işbirliği içinde olduklarını, Almanya'da milyonlarca Türk kökenlinin bulunduğunu ve iki ülkenin NATO partneri olduğunu bildirdi. 

Merkel, bu zor saatlerde herkese parlamenter demokrasi, hukuk devleti ve özgürlük ilkelerinin yön vermesi gerektiğini dile getiren Merkel, bu değerleri paylaşan hükümet ve muhalefetteki siyasi partilerle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Travmatik olaylardan sonra Türk halkına, ülkede iç barışın yeniden tahsis edilmesi, çatışmaların ve bölünmenin aşılması yönündeki dileklerini ileten Merkel, herkesin hukukuna riayet eden ve azınlıkları koruyan demokrasinin bunun en iyi temeli olacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın