Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.90
BTC/USDT
70,504.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, 15 Temmuz Darbe Girişimi

ABD Dışişleri ve Adalet bakanlıkları Gülen dosyalarını inceliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi istemiyle Türkiye'den gönderilen belgelerin ulaştığını belirterek, "Adalet Bakanlığı şu anda bunları inceliyor." dedi.

30.07.2016 - Güncelleme : 30.07.2016
ABD Dışişleri ve Adalet bakanlıkları Gülen dosyalarını inceliyor

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi istemiyle Türkiye'den gönderilen belgelerin ulaştığını belirterek, "Adalet Bakanlığı şu anda bunları inceliyor. Bütün iade süreci hukuki bir çerçevede devam edecektir ve biz de bu sürece saygı duyacağız." dedi.

Kirby günlük basın toplantısında, Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimini organize eden FETÖ'nün elebaşı Gülen’in iadesi istemiyle ilgili yürütülen işlemler konusunda bilgiler aktardı.

Gülen’in iadesi konusunda henüz bir gelişme olmadığını belirten Kirby'e, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, "FETÖ elebaşının ABD’den başka bir ülkeye kaçabileceği" yönündeki uyarıları anımsatılarak, "ABD’nin Gülen’in kaçmaması için bir önlem alıp almadığı" soruldu.

Kirby, konunun ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edilmediğini dile getirerek, “Bu Adalet Bakanlığı ile ilgili bir durum ve ben bu konuda konuşamam.” dedi.

Bu konuda söyleyebileceği bir şey olmadığını savunan Kirby, "Adalet Bakanlığı ve güvenlik kuvvetlerinin cevap vermesi gerekir. Biz bazı belgeler aldık ve Adalet Bakanlığı şu anda bunları inceliyor. Bütün iade süreci hukuki bir çerçevede devam edecektir ve biz de bu sürece saygı duyacağız. Bunun ötesinde bir şey söyleyemem.” diye konuştu.

ABD Adalet Bakanlığı: Belgeleri analiz etmeye başladık

ABD Adalet Bakanlığı sözcülerinden Peter Carr da AA muhabirinin, "FETÖ'nün elebaşı Gülen’in ülkeden kaçma ihtimali"ne ilişkin sorularını cevapsız bıraktı.

Carr, “Türkiye Adalet Bakanlığı Gülen hakkında bize belgeler verdi ve biz de bu belgeleri analiz etmeye başladık.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili ise, Kirby’nin Gülen dosyası ile ilgili açıklamaları konusunda AA’ya yaptığı değerlendirmede, ABD Adalet ve Dışişleri bakanlıklarının ortak bir grup kurduğunu ve bu grubun dosya üzerine çalıştığını bildirdi.

"Votel'in darbecileri desteklediği doğru değil"

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’un, 15 Temmuz’daki başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin arkasında olduğu yönündeki görüşlerin doğruyu yansıtmadığını belirtti.

Cook, günlük basın toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasında yaşayan gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Sözcü Cook, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’in darbe girişimine destek verdiği yönündeki sözlerin doğruyu yansıtmadığını belirterek, “Votel’in herhangi bir anlamda darbe girişimi yapan askerleri desteklediği yönündeki görüşler doğru değildir.” dedi.

ABD’nin Türkiye’deki darbe girişimini defalarca kınadığını anımsatan Cook, Türkiye’ye ve seçilmiş hükümetini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Muhabir: Muhammed Bilal Kenasari

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.