Dolar
32.36
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.00
BTC/USDT
70,778.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçak F-16'ları atlattı

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İstanbul Atatürk Havalimanı'na getiren özel uçağın, darbeci pilotların kullandığı F-16 uçaklarını atlatarak limana indiği telsiz konuşmalarına yansıdı.

Mehmet Ali Derdiyok  | 17.07.2016 - Güncelleme : 25.07.2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçak F-16'ları atlattı

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı İstanbul Atatürk Havalimanı'na getiren özel uçağın, darbeci pilotların kullandığı F-16 uçaklarını atlatarak limana indiği telsiz konuşmalarına yansıdı.

Dalaman Havalimanı'ndan kalkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın içinde bulunduğu Gulfstream G450 tipi TC-ATA uçağı Atatürk Havalimanı'na inişe hazırlandığı sırada hareketli anlar yaşandı.

Uçağın kaptan pilotu, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi’yle bağlantıya geçti. Başbakanlık filosuna bağlı TC-ATA uçağının pilotuna bilgi veren kontrolör, F-16 uçaklarının durumunu dakika dakika kaptan pilota rapor etti.

Bu sayede darbeci pilotların kullandığı F-16 uçaklarından kaçınmayı başaran kaptan pilot, uçağı sorunsuz bir şekilde Atatürk Havalimanı’na indirmeyi başardı.

Kaptan pilot ile kule arasındaki görüşme

Kulenin, uçağın hangi piste ineceği, park pozisyonuna ve Boğaz üzerinde savaş uçaklarının varlığını kaptan pilota bildirmesinin ardından, konuşma şöyle devam etti:
K:8456 İstanbul.
P: devam edin
K: Hocam bir trafik bilgisi vereceğim ,askeri trafik temasımız yok. Akıncı’dan kalktığını öğrendik. Şu an Boğaz üzerinde bin 500 ile 6-7 bin feet arasında sürekli dalış ve tırmanış yapıyor. Meydan kuzeydoğusu civarlarında dolanıyor. Genelde Boğaz civarı. Niyetini bilmiyoruz. Temasımız yok. Hızlı bir trafik. Muhtelemen askeri.
P : Radar teması mevcut o uçakla mutabık mıyız ?
K: Biz radarımızda görebiliyoruz. Çok hızlı bir trafik ne yapabileceğini bilmiyorum, ayırma konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Ne amaçla kalktığını dahi bilmiyoruz. O yüzden bunu söylemek istedim. Sizin de niyetinizle etkili olabilecek diye.
P: Biz 0-5’e devam edelim. Bir an önce iniş olursa memnun olacağız. Trafikle ilgili de bir durum olursa bilginizi rica edeceğim.
K: Anlaşıldı hocam ben yaklaştığınız zaman tekrar sürekli bilgilendirme yapacağım. Pozisyonunu vermeye çalışacağım.
P: Anlaşıldı çok teşekkürler
Bir süre sonra kule kontrolörü, savaş uçaklarının Sabiha Gökçen civarlarında olduğunu ve meydan civarlarında yabancı bir uçağın olmadığını kaptan pilota aktardıktan sonra, TC-ATA 3-5 sol piste iniyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın