Dolar
32.47
Euro
35.12
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,559.40
BTC/USDT
70,709.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

'Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizi etkiledi'

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin davada savunma yapan sanık Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimine karşı açıklamalarını izledikten sonra 'Hiç kimse bizi bir metre dahi ileri götüremez' dediklerini savundu.

20.03.2017 - Güncelleme : 21.03.2017
'Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizi etkiledi'

Ankara

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki olaylara ilişkin görülen davanın bugünkü duruşmasında 22 sanığın savunması alındı. 

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü duruşma salonunda görülen davada sanıklar savunma yaptı.

Sanık eski Üsteğmen Önder Tanrıkulu, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da gece eğitimi yapılacağına dair emir aldıklarını, bunun üzerine emrindeki askerlerle hazırlık yapmaya başladığını söyledi.

Akşam saatlerinde eğitim programının bitimine doğru, eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün'ün komutasında acil toplantı icra edileceği bilgisini aldıktan sonra harekat merkezine gittiğini söyleyen Tanrıkulu, "Diğer komutanlara göre daha geç gitmiştim, toplantının sonuna yetiştim. Neler konuşulduğunun detaylarını bilmiyorum." iddiasında bulundu.

Aygün'ün harekat merkezinde düzenlediği toplantıda, birlik komutanlarının hepsine sözde görev listeleri verdiğini belirten Tanrıkulu, bu listelerin hiçbirinde isminin yer almamasına rağmen eski Tugay Komutan Yardımcısı Albay Serhat Selçuk Pesek'in kendisini, eski Yüzbaşı Uğur Tümürlek'in emrine verdiğini söyledi.

Yüzbaşı Tümürlek'in, Ankara'da olası bir terör saldırısına karşı kolluk kuvvetlerine destek için tugayın görevlendirildiğini, bu kapsamda Beysukent-Hacettepe yolunun güvenliğini almaları için görevlendirildiklerini belirttiğini aktaran Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Teçhizatlarımızı alıp intikal araçlarıyla kışladan ayrıldık. Polatlı çıkışına kadar her şey normal akışında gözüküyordu. Kargalı mevkine geldiğimizde, trafik vardı. Uğur Yüzbaşı orada bulunan polislerle konuştuktan sonra bizlere araçlardan inmememiz için emir verdi. Daha sonra telefonlardan baktığımızda, bize söylendiği gibi bir terör saldırısına karşı güvenlik önlemi almaya gitmediğimizi, darbe girişiminin olduğunu öğrendik."

Bunun üzerine bulundukları yerden hareket etmediklerini, vatandaşlara kandırılarak kışladan çıkarıldıklarını anlatmaya başladıklarını bildiren Tanrıkulu, "Bu sırada vatandaşlar da bize Cumhurbaşkanımızın darbe girişimine karşı açıklamalarını izlettirdiler. O açıklamaların hepimizin üzerinde etkisi oldu ve 'Bu saatten sonra hiç kimse bizi bir metre dahi ileri götüremez' dedik." ifadelerini kullandı.

İlerleyen saatlerde bulundukları yere gelen polise yaşadıklarını anlattıklarını, kışlaya dönmeleri için kendilerinden destek istediklerini kaydeden Tanrıkulu, güvenlik güçlerine zorluk çıkarmadan silahlarını teslim ettiklerini söyledi. 

"Yol emniyeti için birlikten çıkarıldık"

Suçlamaları kabul etmeyen eski Uzman Çavuş Murat Bıyık da görev süresi boyunca vatana en iyi şekilde hizmet ettiğini, rütbesi nedeniyle emir verme, karar alma yetkisinin olmadığını kaydetti. 15 Temmuz gecesi önce gece eğitimi, daha sonra da terör saldırısı olabileceği yönünde söylentiler olduğunu belirten Bıyık, daha sonra yol emniyeti almaları için birlikten çıkarıldıklarını aktardı.

Sanıklardan eski Uzman Onbaşı Sadi Arslan da 15 Temmuz'da olağandışı bir durumu fark etmediklerini, rutin görevine devam ederken gece eğitimi yapılacağı gerekçesiyle kendisinden 3 araç hazırlamasının istendiğini belirtti. 

Eski üsteğmen Naci Kozan'ın emrine verildiğini kaydeden Arslan, FETÖ ile ilişkisi bulunmadığını savundu.

Sanık eski Yüzbaşı Uğur Tümürlek, 15 Temmuz'da nöbetçi olduğunu ve tugay komutanının terör saldırısı ihtimali üzerine sıkıyönetim direktifi geleceğini söylediğini aktararak, yol emniyeti almakla görevlendirildiğini, araçlarla birlikten çıktıklarını anlattı. 

Girdikleri köy yolunda gelen polislere silahlarını teslim ettiklerini ifade eden Tümürlek, suçsuz olduğunu beyan ederek tahliye talebinde bulundu.

Sanıklardan Necip Hacıbektaşoğlu, Mehmet Acar, Ahmet Kaygısız, Ziya Karapınar, Süleyman Önem, Uğur Yalçındağ, Hacı Kaya, Emre Ertosun ve Adem Altan da savunma yaptı.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Muhabir: Tanju Özkaya-İsmet Karakaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.