Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,233.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, ABD başkanını seçiyor

Trump 279, Clinton 218 delege kazandı

ABD başkanlık seçimlerinde Trump, şu ana kadar 279 delegeye ulaşırken, Clinton 218 delegede kaldı.

09.11.2016 - Güncelleme : 09.11.2016
Trump 279, Clinton 218 delege kazandı

WASHINGTON

ABD'de yapılan başkanlık seçimi Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın zaferiyle sonuçlanmasına rağmen 4 eyalette oy sayımı sürüyor.

Donald Trump, Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton karşısında galibiyetini ilan etti ancak Arizona, Minnesota, Michigan ve New Hampshire eyaletlerinde oy sayımı henüz bitmedi.

Trump, buna rağmen başkanı belirleyen seçiciler kurulu delege sayısında 270 eşiğini geçti. 279 delege sayısına ulaşan Trump'ın galibiyeti kesinleşti. 

Clinton ise toplamda 218 delegede kaldı. 

Kalan 4 eyaletin Minnesota hariç üçünde Trump önde görünüyor. Trump, bu eyaletleri de kazanırsa delege sayısını 310'a çıkaracak. Clinton'ın ise Minnesota'daki 10 delegeyi alarak 228'de kalacağı öngörülüyor.

Son duruma göre Trump kullanılan oyların yüzde 47,8'ini aldı. Hillary Clinton ise 47,4'e ulaşabildi.

Amerikan seçim sistemine göre, ABD başkanı seçilebilmek için adaylardan birinin ülke genelindeki toplam 538 seçici kurul delegesinin 270'ini elde etmesi gerekiyor. Her eyaletin delege sayısı nüfusuna göre belirleniyor. Bir eyalette en çok oyu alan aday delegelerin tamamını kazanıyor.

Kongre seçimleri

ABD'de başkanlık seçimiyle birlikte Kongre seçimleri de yapıldı. Kongre'yi oluşturan Temsilciler Meclisinin tamamı ile Senatonun üçte biri yenilendi.

Bu seçimlerde de Cumhuriyetçi Partili adaylar hem Temsilciler Meclisinde hem de Senatoda çoğunluğu sağlamayı başardı. Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senatoda 51 sandalyeyi garantiledi. 435 üyeli Temsilciler Meclisinde de Cumhuriyetçi Parti adaylarının en az 236 sandalye kazandığı kesinleşti.

Bazı eyaletlerde oy sayım işlemi hala devam ediyor. Sayım işleminin ilerleyen saatlerde tamamlanması bekleniyor.

ABD'nin yeni başkanı Trump

ABD başkanlığına seçilen Trump: Tüm uluslarla iyi geçineceğiz

Bush, Trump'a oy vermedi

Trump'ın oğlu oy pusulasını sosyal medyada paylaştı

Karargahlar önünde kum dolu kamyonlar dikkat çekti

Öte yandan Hillary Clinton'un seçim sonrası geleceği Peninsula Otel'in önüne güvenlik amaçlı kum yüklü kamyonlar çekildi. 

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın seçim konuşması yapacağı Midtown Hilton'un önüne de içi kum dolu kamyonların çekilmesi dikkat çekti.

New York'ta heyecanla seçim sonuçlarını bekleniyor

Amerikalılar, Times Meydanı'nda ve New York'un farklı noktalarında heyecanla seçim sonuçlarını bekliyor.

New York'un sembollerinden Empire State binasına da seçim sonuçları ve iki adayın kazandıkları delege sayısı anlık olarak yansıtılıyor.

Clinton'dan "teşekkür" mesajı

Clinton, seçimin kaderini değiştirecek kilit eyaletlerde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın öne geçmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seçim kampanyasını yürüten ekibiyle gurur duyduğunu belirterek, "Bu gece ne olursa olsun her şey için teşekkür ederim." dedi. 

Kaliforniya'da seçim merkezi yakınında ateş açıldı

ABD'nin California eyaletinde seçim merkezi yakınlarında ateş açılması sonucu yaralanan 4 kişiden bi̇ri̇ni̇n öldüğü, polisle çatışan saldırganın ise ölü bulunduğu bildirildi.

Yetkililer iki kişinin durumunun ağır olduğunu açıklarken, polisle çatışmaya giren saldırganın da civardaki bir evde ölü bulunduğu belirtildi.

Polis, saldırının seçimle ilgisinin olmadığını, olayın seçim merkezi yakınında gerçekleşmesinin tesadüf olduğunu açıkladı.

Muhabir: Erkan Avcı-Mustafa Keleş-Hakan Çopur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın