Dolar
32.38
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,538.90
BTC/USDT
69,851.00
BIST 100
9,097.23
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Akıncı Üssü İddianamesi

'143. Filo koridorunda bir sivil dağılmazlarsa halka ateş edin' dedi'

Akıncı Hava Üssü'ndeki FETÖ eylemlerine ilişkin davada savunma yapan sanık Astsubay Yılmaz, "143. Filo koridorunda bir sivilin, 'Orada toplanan halkı dağıtın. Yanlarına sıkın, dağılmazlarsa üzerlerine ateş edin' dediğini duydum." dedi.

Aylin Sırıklı  | 11.10.2017 - Güncelleme : 11.10.2017
'143. Filo koridorunda bir sivil dağılmazlarsa halka ateş edin' dedi'

Ankara

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Davanın 30'uncu duruşmasında, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında darbe girişimi döneminde İkmal Tabur Komutanı olarak görev yapan eski yarbay Hüseyin Tanju Taşkıran ve Akıncı Üssü İkmal Tabur Komutanlığında görevli eski Astsubay Çavuş Melih Yılmaz, savunma yaptı. 

Yılmaz, darbe girişimi günü listede nöbetçi görünen bir arkadaşının ehliyet sınavına gireceğini söyleyerek, kendisinden nöbet değiştirmesini istediğini savundu. Kabul ederek arkadaşının o günkü nöbetini aldığını kaydeden Yılmaz, nöbette akşam saat 23.00 sıralarında hava pilot teğmenlerin yanlarına gelerek silah istediklerini anlattı. 

Komutanlarının emri olmadan teğmenlere silahları vermeyi reddetmeleri üzerine tehdit edildiklerini ileri süren Yılmaz, komutanı Taşkıran'ı aradığını, onun da silahları vermemesini emrettiğini aktardı.

Bunun üzerine teğmenlere silah veremeyeceklerini söylediğini bildiren Yılmaz, "Bize, 'Üs komutanımızın emri var, vereceksiniz.' dediler. Vermemekte ısrar etmemiz üzerine bizi Üs Komutanı Hakan Evrim'in yanına götürdüler." dedi. 

Silahların alınması için teğmenlerle çıktıklarını, silahların yerini bilmediklerini söylediklerini, minibüse binerek kışla içinde gezindiklerini belirten Yılmaz, güney cephaneliğe geldiklerinde silahların teğmenler tarafından alındığını söyledi.

143. Filo koridorunda Kemal Batmaz

Silahların alınmasının ardından tutanakları imzalatmak için 143. Filo'ya girdiğinde, sivil ve asker çok sayıda kişinin koridorda bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"143. Filo koridorunda çok sayıda insan vardı. Kimin ne yaptığı belli değildi. Bu sırada bir sivilin, 'Kızılay bizim için önemli. Orada toplanan halkı dağıtın, yanlarına sıkın, dağılmazlarsa üzerlerine ateş edin.' dediğini duydum. Elinde tabletle Kemal Batmaz'ı gördüm. Sırtı bana dönük, sivil, uzun saçlı biri daha vardı. O sırada karacı bir albay bizi göstererek kim olduğumuzu sordu. Silahların alınması için geldiğimiz söylenince 'Çıkarın bunları, bir daha da almayın.' dedi ve çıkarıldık. Minibüse bindirildik, filo dışına çıkarıldık. Güney cephaneliğe bırakıldık."

Sanık Melih Yılmaz, bu saatten sonra sanık astsubaylardan Erkan Çoban'ın "Işıkları, kapıları kapatın, can güvenliğinizi alın, biz polisi aradık." diyerek kendisini aradığını, söylenenleri yaparak sabaha kadar beklediklerini anlattı.

FETÖ ile hiçbir bağının bulunmadığını öne süren Yılmaz, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Çapraz sorgusunda "(Kızılay bizim için önemli, halkın üzerine sıkın) diyen şahsı gördün mü?" diye sorulan Yılmaz'a, diğer astsubay sanıklar tarafından bu sözleri söylediği belirtilen sanık eski general Timurcan Ermiş teşhis ettirildi. Melih Yılmaz, "Bu sözleri söyleyen benden biraz uzun, gözlüklü, kır saçlı birisiydi. Ama şu an yüzde 100 bu kişiydi diyemiyorum. O kadar emin değilim. Kubilay Selçuk'u, Kemal Batmaz'ı gördüğüm kadar emin değilim." ifadelerini kullandı. 

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.