Dolar
32.39
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,539.90
BTC/USDT
69,966.00
BIST 100
9,138.22
Analiz

Çocuk istismarında Anayasa Mahkemesi ne dedi?

Anayasa Mahkemesinin 26 Mayıs 2016 tarihli E. 2015/108 ve K. 2016/46 sayılı kararı, üç ayın ardından polemiklere neden oldu.

Mehmet Alparslan Saygın  | 20.08.2016 - Güncelleme : 22.08.2016
Çocuk istismarında Anayasa Mahkemesi ne dedi?

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRÜKSEL

Anayasa Mahkemesinin (AYM) 26 Mayıs 2016 tarihli E. 2015/108 ve K. 2016/46 sayılı kararı, üç ayın ardından polemiklere neden oldu. Medyadan ve siyaset dünyasından bazı gözlemcilere göre, mahkeme 15 yaş altı çocukların cinsel ilişkiye girmesini yasaklayan ceza kanunundaki maddeyi iptal etti ve cinsel rüşt yaşını 12’ye indirdi.

İncelemelerin ardından şunlar tespit edildi:

Ceza Kanununun 103’üncü maddesi, 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkiye girenlere 6 ay ila 22 yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Genel ve mutlak olan bu düzenleme, hakimin duruma göre karar vermesini engelliyordu. Ancak Türkiye’nin doğusunda ve güneydoğusunda küçük yaştaki çocukların evlenmesi sıkça yaşanıyor. Ve yargı, çoğu zaman evlilikten uzun bir süre sonra veya çiftler çocuk yaptıktan sonra müdahalede bulunuyor. Kuralların sert olması nedeniyle de koca hapse atılıyor, eşi ve çocukları da özellikle maddi konuda çok sıkıntı yaşıyor.

Bu durumla karşı karşıya kalan aileler AYM’ye bilhassa başvurdu. Söz konusu kanunun orantısız olduğunu belirten aileler, çeşitlilik gösteren durumlarda kanunun herkes için aynı şekilde uygulanmasını eleştirdi. AYM de bu eleştirileri dikkate alarak, her vakanın bulunduğu duruma göre incelenmesi, hapis dışında farklı cezalandırma mekanizmasının oluşturulması gerektiği ve hakimin suç tipine göre yaptırım uygulayabilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Sonuç olarak AYM, tartışmalı olan maddeyi iptal etme kararı alarak parlamentonun yeni düzenleme yapabilmesi için kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlandığı 13 Temmuz tarihinden itibaren kararın 6 ay sonra yürürlüğe girmesini onayladı. Bu süre zarfında tartışmalı maddenin hükmü devam edecek ve hiçbir yasal boşluk olmayacak.

Söz konusu mevzu, çocuk istismarının akla gelmesi ve küçük yaştaki çocukların evlilik oranının artmasına neden olabileceği için çok hassas. Bu yüzden kararın iptal edilmesi konusunda endişelerin yaşanması normal. Ancak bu tip sorunlar sadece Türkiye’de yaşanmıyor. Örneğin, Almanya’da ceza kanununun 176. maddesinde cinsel rüşt yaşı 14 ile sınırlı ve bu yaşa gelmiş herkes, cinsel istismarın yaşanmaması şartıyla istediği kişiyle cinsel ilişkiye girebilir.

Her ne olursa olsun AYM, ilkeleri yok saymadan ailevi gerçekleri göz önünde bulunduran bir adım attı. Hatta konuya ilişkin detay verdi. (http://www.anayasa.gov.tr/icsayfalar/duyurular/detay/51.html).

Yaptığımız inceleme sonucunda söylenenlerin gerçeği yansıtmadığı, “AYM’nin 15 yaş altındaki çocukların cinsel ilişkiye girmesini cezasız bıraktığı ve cinsel rüşt yaşını 12’ye indirdiği” iddialarının da asılsız olduğu anlaşıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın