Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,576.90
BTC/USDT
70,444.00
BIST 100
9,079.97
Analiz

'Çoğunluk AB'ye üyelik sürecimizi destekledi'

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak, "AB üyesi bazı ülkeler, üyelik başvurusu için acele etmememiz gerektiğini söylese de çoğunluk, AB'ye üyelik sürecimizi destekledi" dedi.

01.02.2016 - Güncelleme : 01.02.2016
'Çoğunluk AB'ye üyelik sürecimizi destekledi'

SARAYBOSNA - Almir Terzic

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, 15 Şubat'ta resmen başlatmayı planladıkları Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine ilişkin, "AB üyesi bazı ülkeler, üyelik başvurusu için acele etmememiz gerektiğini söylese de çoğunluk, AB'ye üyelik sürecimizi destekledi" dedi.

AA muhabirine konuşan Crnadak, şubat ayı ortasında yapılacak AB üyelik başvurusunu değerlendirdi.

Üyelik başvurusunun önündeki tek engelin, AB ile Bosna Hersek arasındaki ilişkileri yürütecek bir koordinasyon mekanizması kurulmaması olduğunu söyleyen Crnadak, bu meselenin de yakın zamanda aşılacağını ve AB'ye üyelik yolunda daha sağlam adımlarla ilerleyeceklerini vurguladı.

Koordinasyon mekanizması kurulmasının süreç için çok önemli olduğuna işaret eden Crnadak, bu konunun üyelik başvurusu sonrasında AB Komisyonu için "soru işareti" olabileceğine dikkati çekti.

Crnadak, AB'nin genişleme geçmişine bakıldığında koordinasyon mekanizmalarının en önemli konulardan biri olduğunu hatırlatarak, "Biz AB'nin tüm sorularına cevap verebilmek için bu koordinasyon mekanizmasını oluşturmalıyız. Bunu en kısa zamanda yapmalıyız ki 15 Şubat bizim için umut dolu bir tarih olsun" diye konuştu.

15 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak resmi başvuru kararı hakkında da konuşan Crnadak, "AB üyesi bazı ülkeler, üyelik başvurusu için acele etmememiz gerektiğini söylese de çoğunluk, AB'ye üyelik sürecimizi destekledi" ifadesini kullandı.

Nüfus sayımı meselesi

Crnadak, Bosna Hersek'in AB'ye üyelik sürecindeki önemli meselelerden birinin de 2013 yılında yapılan ancak sonuçları hala açıklanamayan nüfus sayımı olduğunu belirterek, bu konunun sürece engel olmaması için sonuçların en kısa sürede açıklanacağını ifade etti.

Ülkeye dair daha gelişmiş araştırma ve analizlerin yapılabilmesi için nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Crnadak, "Sayımın sonuçlarının açıklanmasını beklemeleri çok normal ancak önemli olan bunu Brüksel istediği için değil, gerçekten buna ihtiyacımız olduğu için yapmamız" şeklinde konuştu.

Crnadak, Bosna Hersek'in AB üyelik sürecinde daha çok destek beklediğini ifade ederek, bu süreci olumsuz etkileyebilecek gelişmelere karşı şimdiden önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın