Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,213.91
ETH/USDT
3,574.80
BTC/USDT
70,457.00
BIST 100
9,057.53
Analiz

Kurz'un yetkileri partiyi bitirecek mi ileri mi taşıyacak?

Avusturya'nın merkez sağ partisinin, genç lider Kurz'a olağanüstü yetkiler vermesini bazı kesimler partinin "bitişi", bazı kesimler ise "21. yüzyıla taşınması" olarak değerlendiriyor.

16.05.2017 - Güncelleme : 16.05.2017
Kurz'un yetkileri partiyi bitirecek mi ileri mi taşıyacak?

VİYANA - Aşkın Kıyağan

Avusturya'da Başbakan Yardımcısı ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Reinhold Mitterlehner’in istifasının ardından boşalan parti başkanlığı görevine seçilen Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, bu görevi üstlenmek için bazı şartlar öne koşarak özellikle kritik noktalarda tek başına karar alma yetkisi istemişti. 

Son 10 yılda 4 farklı parti başkanının görev yaptığı, oy oranı yüzde 30'dan yüzde 19’lara düşen partinin önde gelen kanaat önderleri, kurtuluşu, öne sürdüğü bütün şartlarını kabul ettiği 30 yaşındaki genç siyasetçide gördü.

Avusturya’da yükselişteki aşırı sağ partinin politikalarını hükümet programına taşıyan ÖVP, son 10 yılda kaybettiği oyları Türkiye karşıtlığıyla bilinen partinin popülist yeni Başkanı Kurz ile tekrar geri kazanmak istiyor.

"Parti içi demokrasi bitecek"

Yeni genel başkanını belirlemek için dün bir araya gelen parti yönetimi, Kurz'un istisnasız kabul edilmesini talep ettiği önemli değişiklikleri onaylayarak başta kritik alanlarda parti başkanının tek başına karar verme yetkisi olmak üzere parti dışı kişilerin "Sebastian Kurz listesi" adı altında ÖVP'nin desteğiyle seçimlere girebilmelerinin önünü açtı.

Bu noktada bazı kesimler henüz 30 yaşındaki genç lidere verilen olağanüstü yetkileri fazla bulurken, bazıları ise böylelikle partinin daha fazla güçleneceğini düşünüyor.

Özellikle Kurz'un oluşturacağı listenin kabul edilmesi, parti tarihinde ilk defa tek bir kişinin partinin önüne geçtiği yorumlarına neden oldu.

Die Presse, Der Standard ve Kurier gibi ülkenin saygın gazeteleri ÖVP'deki başkanlık değişimine ilişkin haberlerinde Kurz'un isteklerini parti yönetimine dayattığı yorumlarına yer verdi.

Der Standard gazetesinde "Sebastian Kurz Tek Hakim, Bir Partinin Bitişi" başlıklı yazıyı kaleme alan Michael Völker, Kurz’un tek başına karar verme yetkisinin parti içi demokrasiyi bitireceği ve partinin Kurz’un yanında partinin "basit bir figüre" dönüşeceği eleştirisinde bulundu.

"ÖVP'li siyasiler güçlü lider istiyor"

"Tek adam yönetimi" oluşacağı yönündeki eleştirilere karşı çıkan ÖVP'nin karar mekanizmasında bulunan eyalet başkanları ise güçlü lider istediklerini ve değişikliklerin partiyi ileriye taşıyacağını savundu.

Avusturya'nın tanınmış siyaset bilimcisi Prof. Dr. Fritz Plasser de konuya ilişkin Kurier gazetesine yaptığı değerlendirmede, Kurz'un getirdiği yeni sistemle klasik parti yapısının bağımsız adaylarla destekleneceğini belirterek, "Tam bir yenilik, bu ÖVP'yi 21. yüzyıla taşıyacak." ifadelerini kullandı.

30 yaşındaki Kurz dün ÖVP'nin Merkez Karar Yönetim Kurulu tarafından partinin yeni genel başkanlığına seçilmişti. Kurz parti başkanlığı görevini üstlenmek için 7 maddelik bir değişim paketi sunmuş, eleştirilere neden olan maddeler parti yönetimi tarafından kabul edilmişti.

Kurz getirdiği yeni değişikliklerle partide mutlak gücü elinde toplarken, ulusal ve eyalet seçimlerine girecek adayların belirlenmesinden olası koalisyon görüşmelerine, birçok alanda tek başına karar verebilme yetkisini elde ediyor. Seçime girecek adayların kadın-erkek dağılımının eşit olacağı yeni sistemde, parti dışından bağımsız isimler de ÖVP’nin destekleyeceği "Sebastian Kurz listesi" adı altında seçimlere girebilecek. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın