Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,196.09
ETH/USDT
3,579.30
BTC/USDT
70,658.00
BIST 100
9,007.67
Teknoloji

Türkiye'nin ilk 'ihtisas' teknokenti İzmir'de kuruldu

Dokuz Eylül Sağlık İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge Reform Paketi’nin yayımlanmasından sonra ilan edilen Türkiye'nin ilk ihtisas teknokent alanı oldu.

21.10.2017 - Güncelleme : 21.10.2017
 Türkiye'nin ilk 'ihtisas' teknokenti İzmir'de kuruldu

ANKARA - ZEYNEP AKYIL

Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına hız veren Türkiye'nin ilk ihtisas teknoloji geliştirme bölgesi (TGB) İzmir'de kuruldu.

Dokuz Eylül Sağlık İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge Reform Paketi'nin yayımlanmasından sonra ilan edilen ilk ihtisas teknokenti oldu.

Bakanlar Kurulunun kararıyla "Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB)-2" alanı, Dokuz Eylül Sağlık İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak değiştirildi. Böylece, toplam 10 bin 487,21 metrekarelik alan "ihtisas TGB" olarak ilan edildi.

AA muhabirinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından edindiği bilgiye göre, TGB'nin yönetici şirket ortakları arasında "Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Arkas Holding AŞ, Artı Mobil İletişim Telekomünikasyon Bilgisayar, Siskon Endüstriyel Otomasyon Sistemleri Sanayi, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Kırkpınar Turizm Taşımacılık Gıda Hayv. Teks. Mertsel Ecza Deposu San. ve Tic. AŞ" bulunuyor.

Dokuz Eylül Sağlık İhtisas TGB alanında; tıp, hemşirelik, sağlık bilimleri fakülteleri, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Onkoloji Enstitüsü yer alıyor.

OSB'lerde kurulan teknokentlerle Ar-Ge'ye destek

Organi̇ze sanayi̇ bölgeleri̇nde kurulan teknokentlerle sanayi̇ i̇şletmeleri̇ni̇n Ar-Ge yapmaları da destekleni̇yor.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde Gaziantep OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ilan edilmesiyle Türkiye'deki toplam TGB sayısı 69'a yükselmiş oldu.

Bu merkezlerin 55'inde Ar-Ge faaliyetleri, 14'ünde ise yapılaşma çalışmaları devam ediyor.
Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Gaziantep OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin toplam alanı 5 bin metrekareden oluşuyor.

Kurucu heyette Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi yer alıyor.

Teknopark inşasının tamamlanmasının ardından 250 Ar-Ge personelinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Kurulacak teknoparkta 3. yılın sonunda 14 yeni, 38 küçük ve orta ölçekli, 12 büyük ölçekli, 6 uluslararası olmak üzere toplam 70 şirket kurulması öngörülüyor.

Teknoloji geliştirme bölgelerinin amacı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde kurulan, "teknokent" ve "teknopark" olarak bilinen TGB'ler, yeni veya ileri teknolojide mal ve hizmet üretmek isteyen girişimcilerin, araştırmacı ve akademisyenlerin sınai ve ticari faaliyetlerini üniversitelerin yakınında yürütebilmelerine ve bu üniversitelerden yararlanabilmelerine imkan vermek için kurulan akademik, sosyal ve kültürel siteler olarak tanımlanıyor.

TGB'ler, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşlarıyla üretim sektörleri arasında iş birliği sağlanarak, ülke sanayisinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması amacıyla teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirilmesini, ürün kalitesinin veya standardının yükseltilmesini amaçlıyor.

Ayrıca, bu bölgelerle verimliliğin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, teknolojik bilginin ticarileştirilmesi, teknoloji yoğun yatırım ve girişimciliğin desteklenmesi, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkanı yaratılması ve teknoloji transferine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın