Dolar
32.31
Euro
34.91
Altın
2,196.37
ETH/USDT
3,573.90
BTC/USDT
70,299.00
BIST 100
8,883.87
Teknoloji

15 binden fazla bilgisayarda milli işletim sistemi Pardus'a geçildi

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sağlanan doğrudan veya dolaylı destekle, 15 binden fazla bilgisayarın milli işletim sistemi Pardus'a dönüşümü sağlandı.

31.10.2017 - Güncelleme : 31.10.2017
15 binden fazla bilgisayarda milli işletim sistemi Pardus'a geçildi

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM

Kamuda açık kaynak kodlu yazılım çözümlerinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında 15 binden fazla bilgisayarda milli işletim sistemi Pardus'a geçildi.

Ülkede yayımlanan bilgi toplumu stratejisi ve eylem planlarında, kamu bilişim sistemlerinde açık kaynak kodlu yazılıma geçilmesi temel öncelikler arasında yer alıyor.

Kurumların da son yıllarda altyapılara yönelik çeşitli açık kaynak kodlu yazılım uygulamalarını tercih etmeye başladığı görülüyor.

Açık kaynak kodlu yazılımların yayınlaştırılması çalışmalarının odağında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Pardus Projesi yer alıyor.

Milli işletim sistemi dağıtımı oluşturmak için 2003'te başlatılan GNU/Linux temelli, açık kaynak kodlu işletim sistemi olan Pardus'un, rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde çalışmalar yürütülüyor.

Pardus, zamanla birden fazla büyük ölçekli açık kaynak yazılım projesini bünyesinde barındıran bir program halini aldı.

Pardus'un kamu kurum ve kuruluşlarıyla KOBİ'lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmalarının yanında, istemci ve kullanıcı yönetim, kimlik yönetimi, bütünleşik siber güvenlik sistemi gibi kurumsal kullanım için gerekli temel ihtiyaçlar geliştirildi. Büyük ölçekli sistem merkezleri ve bilişim sistemlerinin ihtiyaç duyduğu açık kaynak mail sistemleri, kurum içi haberleşme sistemleri, IP dağıtma ve domain oluşturma sistemleri de Pardus bünyesinde destekleniyor. Bu altyapılarda donanımdan bağımsız çalışacak çeşitli çözümler TÜBİTAK ULAKBİM'in Pardus Projesi bünyesinde sürdürülüyor.

Bu çalışmalarla Pardus dönüşümü yapılan kurum veya kuruluşlarda herhangi bir sahipli yazılım ihtiyacına gerek kalmaksızın Pardus ve diğer açık kaynak teknolojilerin yaygınlaştırılarak, bilişim alanında ortaya çıkan gereksinimlerin açık kaynak kodlu yazılımlarla karşılanması amaçlanıyor.

Altyapı ve ekosistem çalışmaları

Pardus ve açık kaynak dönüşümünün bir eğitim altyapısı olmadan başarılı olamayacağından hareketle TÜBİTAK ULAKBİM tarafından açık kaynak ofis ve Pardus GNU/Linux eğitimleri düzenleniyor. Eğitimlere talep ve katılımcı sayısındaki artış, açık kaynak kodlu yazılım ve servis modeline ilişkin farkındalık düzeyine ilişkin umut veriyor.

Dönüşüm projelerinin firmalar eliyle yürütülmesi için teknik çalışmalar yanında düzenleyici denetleyici birtakım standartlar oluşturuldu. Bu belgelendirme kriterinde Pardus ve açık kaynak dönüşüm çalışmalarına destek olabilecek ekosistem ve bileşenlerinin tanımı yapıldı.

Yürütülen çalışmalarla iş ortağı sayısı artırılırken, dönüşümlerin firma ekosistemiyle sürdürülmesi amaçlanıyor. Kurumsal ihtiyaçlar için oluşturulan çözüm önerileri de çeşitli kurum ve kuruluşların kullanımına sunuluyor.

Bu çalışmalar sonunda TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sağlanan doğrudan veya dolaylı destek sayesinde dönüşümü sağlanan bilgisayar sayısı 15 bini aştı. Dönüşüm sonrası destek faaliyetleri de yine TÜBİTAK ULAKBİM ve iş ortakları tarafından yürütülüyor.

Kamuda Pardus göçü

Açık kaynak kodlu yazılıma geçilmesine yönelik çalışmalar kapsamında atılan bazı adımlar şöyle:

  • Milli Savunma Bakanlığında 5 bin istemci ve 420 sunucu Pardus işletim sistemi kullanıyor.
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında yüzde 70 civarında istemcinin dönüşümü sağlandı.
  • Yaklaşık 5 bin istemcisi bulunan İSKİ'de 2 bin 400 istemci Pardus yüklü çalışıyor.
  • Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir birime Pardus ve Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi kuruldu. Bu arada, Pardus Güvenli Kamu Sürümü çıkarıldı. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi altyapısı iyileştirildi. Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi ilk versiyonu çıkarıldı. Engerek Kimlik Yönetim Sistemi kullanıma sunuldu.
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kullanım için protokol imzalandı.
  • Kamu Hastaneleri Birliği genel sekreterliklerinde (KHBGS) göçler yapılıyor. Aydın, Bursa ve Şanlıurfa'da değişik hastanelerde pilot çalışmalar gerçekleştirilerek Pardus dönüşüm takvimleri belirlendi. Kocaeli, İstanbul-Çekmece, Balıkesir, Afyonkarahisar, Çanakkale KHBGS'de bu yönde çalışmalar yapılıyor.
  • Kocaeli-İzmit Belediye Başkanlığında Pardus dönüşümü devam ediyor. Kocaeli İSU Genel Müdürlüğü Pardus dönüşüm analiz çalışması gerçekleştirildi.
  • Adalet Bakanlığında Pardus dönüşümü için gerekli altyapı hazırlandı, kurumun takvim belirlemesi bekleniyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.