Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,210.14
ETH/USDT
3,574.30
BTC/USDT
70,894.00
BIST 100
9,060.09
Teknoloji

HÜRKUŞ'un iniş takımlarını yapmaya talipler

Uludağ Üniversitesi öncülüğünde Bursa, İzmir ve Ankara'dan 15 firmanın katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, HÜRKUŞ'un iniş takımlarını yapmak için talip oldu.

21.12.2017 - Güncelleme : 21.12.2017
HÜRKUŞ'un iniş takımlarını yapmaya talipler

BURSA - Sinan Balcıkoca

Uludağ Üniversitesi (UÜ) öncülüğünde 15 firmanın katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) tarafından üretilen Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ'un iniş takımlarını yapmak için girişimde bulundu.

TAI'nin Teknik Danışma Kurulu üyesi de olan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TAI'nin henüz 2 adet olarak ürettiği HÜRKUŞ için seri üretime geçme aşamasında bulunduğunu söyledi.

Ulcay, HÜRKUŞ'un İngiltere'ye kadar uçtuğunu belirterek, o bölgede sıkıntısız akrobatik uçuşlar gerçekleştirildiğini anlattı.

"İniş takımlarını yapmaya talip olduk"

HÜRKUŞ yerli olmasına rağmen bazı parçalarının yurt dışından alındığını dile getiren Ulcay, şöyle devam etti:

"Son dönemde yaşananlar nedeniyle Avrupa, bazı parçaları vermekten imtina ediyor ya da ihraç etmemek şartıyla veriyor. Biz üniversite olarak işin içine girdik ve iniş takımlarını yapmaya talip olduk. Bizim öncülüğümüzde oluşan konsorsiyumda Bursa, Ankara ve İzmir'den 15 firma ile farklı üniversitelerden akademisyenler yer alıyor. Normalde 30 milyon liraya mal olacak uçak, seri üretime geçilmediği için yaklaşık 100 milyon liraya mal olabiliyor. Seri üretime geçip Hava Kuvvetlerimiz için üretim yapmamız lazım ayrıca proje aşamasında olan HÜRJET ve Milli Muharip Uçağı'nın da iniş takımlarını yapmak istiyoruz."

"Sertifikasyonunu alıp uçağımızı uçurmamız lazım"

Havacılık sektöründe sertifikasyonun önemine işaret eden Ulcay, şunları söyledi:

"Sadece iniş takımları değil, pilotaj eğitimlerinde pilot ve eğitim gören kişinin koltuğunun tasarlanmasında bile birçok şey dışarıdan geliyor. Bugün 'Koltuk yapmak zor değil.' diyoruz ama bunları uluslararası alana satacaksanız Avrupa'dan sertifikasyon almanız lazım. Peki bunlar sertifikasyonda ne kadar dürüst davranıyorlar? Onun için ilk etapta Avrupa ayarında kendi sivil havacılığımızın sertifikasyonunu alıp uçağımızı uçurmamız lazım. Uçağımız kendi hava sahamızda uçtuğu müddetçe bizim sivil havacılığımızın sertifikasyonunun yetmesi gerekir ama dış piyasaya satmayı hedefliyorsak, o zaman o pazarın sertifikasyonunu almak zorundasınız."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.