Dolar
32.39
Euro
35.15
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.80
BTC/USDT
70,821.00
BIST 100
9,079.97
Teknoloji

Kars'ta küçük akbabaların yuvası bulundu

Dünyada nesli tehlikede olan ve kırmızı listede yer alan küçük akbabaların, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yuvası bulundu.

Hüseyin Demirci  | 08.07.2017 - Güncelleme : 08.07.2017
Kars'ta küçük akbabaların yuvası bulundu

Kars

KARS - Hüseyin Demirci

Kuzey Doğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmaları sonucunda akbabaların 2004'ten bu yana soyu tüm dünyada en hızlı tükenen kuş grubu arasında bulunduğunu saptadığını belirtti.

Bir düzine küçük akbabanın Türkiye'de uydu vericiyle takip edildiğini aktaran Şekercioğlu, göç yollarının ise Doğu Anadolu'dan Afrika'nın doğusuna, Etiyopya ve Somali'ye uzanan güzergah olarak belirlendiğini söyledi.

Şekercioğlu, küçük akbabaların Türkiye'deki dört akbaba türü arasında göç eden tek tür olduğuna dikkati çekerek, "Bizim vericilerle takip ettiğimiz küçük akbabalar toplam yarım milyon kilometreden fazla yol katettiler. Tek bir kuşun bir yılda elli bin kilometreden fazla hareket ettiğini, uçtuğunu gördük ki bu dünyanın çevresinden daha büyük bir mesafe." diye konuştu. 

Şekercioğlu, Aras Nehri Kuş Cenneti'nin küçük akbaba ile birlikte 278 kuş türüne yaşam alanı olduğuna işaret ederek, "Doğu Anadolu'nun ilk halkalama ve kuş araştırma merkezini burada kurduk. Yaklaşık 90 bine yakın kuş halkalandı." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.