Dolar
32.34
Euro
34.92
Altın
2,221.53
ETH/USDT
3,553.40
BTC/USDT
70,746.00
BIST 100
9,079.97
Teknoloji

Kömürden doğalgaz üretimi için düğmeye basıldı

Boğaziçi Üniversitesi kömürden doğalgaz üretmek amacıyla "Kömürden Sentetik Doğalgaz Üretim Teknolojisi Geliştirilmesi" projesini başlattı.

28.06.2016 - Güncelleme : 28.06.2016
Kömürden doğalgaz üretimi için düğmeye basıldı

ANKARA

Boğaziçi Üniversitesi, enerji üretiminde yerli kaynaklara önem verilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması hedefleri çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı destekli, kömürden doğalgaz üretimi teknolojisinin geliştirilmesi amaçlı proje başlattı.

Boğaziçi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, proje kapsamında üniversite tarafından ekonomik uygunluğa sahip, düşük emisyonlu ve çevresel etki bakımından temiz teknolojiye geçiş sağlayacak katalizör geliştirileceği belirtildi.

Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'nin, Kalkınma Bakanlığı destekli yürüttüğü "Kömürden Sentetik Doğalgaz Üretim Teknolojisi Geliştirilmesi" projesinin farklı aşamalarında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK- MAM) ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürüteceği kaydedildi.

Proje kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi'nde "kömürden doğalgaz (SNG) üretim teknolojisi' ya da benzeri katalitik süreçler içeren teknolojilerin geliştirilmesinde kullanılabilecek bir laboratuvar oluşturulacağı ifade edildi.

"Dışa bağımlılık sürdükçe enerji güvenliğinden bahsetmek zor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Erhan Aksoylu, "Doğalgazda dışa bağımlılık sürdükçe enerji güvenliğinden bahsetmek zor." değerlendirmesinde bulundu.

Aksoylu şunları kaydetti:

"Söz konusu yeni teknolojinin hem dışa bağımlılığı azaltacağını hem de enerji güvenliliği sağlayacak. Projenin uygulamaya geçirilmesiyle emisyon yaratan fosil yakıttan, emisyonu görece düşük temiz fosil yakıta geçiş yapılacak. Bu teknolojiyi ne kadar yaygın olarak uygularsanız enerji güvenliği daha yüksek, daha çevreci enerji elde etmiş olursunuz. Ülkemizdeki kömür rezervi düşünüldüğünde, Türkiye’nin doğalgaz açığı kapanabilir düzeyde.’’

Muhabir: Ebru Şengül

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.