Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,213.15
ETH/USDT
3,570.70
BTC/USDT
70,500.00
BIST 100
9,043.96
Teknoloji

Kritik güvenlik sistemleri yerlileşecek

Ülkenin kritik tesis, bölge ve altyapılarının güvenliğinde kullanılan haberleşme sistemlerindeki "akıllı" unsurlar için yerli çözümler üretilecek.

05.06.2017 - Güncelleme : 05.06.2017
Kritik güvenlik sistemleri yerlileşecek

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM

Ülkenin kritik tesis, bölge ve altyapılarının güvenliğinde kullanılan haberleşme sistemlerindeki "akıllı" unsurlar için yerli çözümler üretilecek.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), gelecek dönemdeki öncelikli gündem başlıkları arasına "Anayurt Güvenliği Odaklı Gömülü Haberleşme Sistemleri"nin geliştirilmesini aldı.

Gömülü haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi ile veri toplama ve değerlendirme sistemlerinde operatör bağımlılığının asgari düzeye indirilmesi, verimliliğin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanabiliyor. Özellikle yeni nesil tehditlerin (siber tehditler, terör ve casusluk olayları vesaire) bertaraf edilmesine yönelik gömülü sistemlerin geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.

Bu kapsamda uluslararası firmalarla rekabet edebilecek ve bu pazarlara girebilecek ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca ulusal güvenliği ilgilendiren konularda dışa bağımlılığın azaltılması önem taşıyor.

Anayurt Güvenliği Odaklı Gömülü Haberleşme Sistemleri başlığı altında kritik ya da önemli bölgelerin takibi, uzaktan bilgi alınması, verilerin toplanması ve değerlendirilmesi, acil ve olağan dışı durumların tespit edilmesi ve ilgili birimlere bildirilmesi işlemlerinin otomatik hale getirilmesine ilişkin çözümler üzerinde durulacak.

Proje bütçesinin üst sınırı 4 milyon liraya çıkacak

Sadece entegrasyon/montaj içeren uygulama projeleri destek kapsamı dışında tutulacak. Salt yazılım geliştirme faaliyetlerine dayalı projeler desteklenmeyecek. "Akıl" boyutuna dair teknolojik nitelikleri yetersiz projeler desteklerden yararlanamayacak. Tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri yurt dışında yapılan sistemler de değerlendirme dışı kalacak.

Proje süreleri 24 ayla sınırlı tutulacak. Proje bütçesinin üst sınırı 3 milyon lira olarak belirlenirken, ortaklı projelerde bu miktar 4 milyon liraya çıkacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.