Teknoloji

Marmara Denizi'nin 'oşinografik' şartları izleniyor

"Marmara Denizinin Değişen Oşinogafik Şartlarının İzlenmesi Projesi" kapsamında çalışma yürüten bilim adamlarından oluşan 30 kişilik heyet, "Oktay-4" isimli tekneyle Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine geldi.

22.07.2017 - Güncelleme : 22.07.2017
Marmara Denizi'nin 'oşinografik' şartları izleniyor

ÇANAKKALE

Marmara Üniversitesi (MÜ) tarafından hazırlanan "Marmara Denizinin Değişen Oşinogafik Şartlarının İzlenmesi Projesi" (MAREM) kapsamında çalışma yürüten bilim adamlarından oluşan 30 kişilik heyet, "Oktay-4" isimli tekneyle Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine geldi.

Marmara Denizi'nde düzenli ölçümlerle her yıl belli dönemlerde çalışmalarını sürdüren 30 kişilik heyet, 14 Temmuz'da Tekirdağ Hoşköy sahilinden başlayan çalışma çerçevesinde, Gelibolu'ya ulaştı.

Ekip, bölgede oşinografik, hidrografik, biyolojik, kimyasal, sedimantolojik ve klimatolojik istasyon çalışmaları yapıyor.

Marmara Denizi'ndeki kirliliğin balıklar üzerinde yaratığı etkileri, azalma sebepleri ve balıkların insanları ne kadar etkilediklerine yönelik çalışmaları da gerçekleştiren heyet, denizdeki fay hatlarında yaşanan değişimleri de gözlemliyor.

'İstanbul yeni bir depreme hazırlıklı olmalıdır'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sakınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, projeye ilk dahil olduğu zamanlarda ilginç şeyler göreceklerini ve elde edeceklerini tahmin ettiklerini söyledi.

Sakınç, bölgenin özellikle faylarıyla çok bilindiğini vurgulayarak, "Burada, özellikle Kuzey Anadolu fayı meşhur bir fay. Onunla ilgili bilgiler gemide bulunan radarla taranıyor. Özellikle Marmara Adası'nın açıklarında belirgin olan faylarda gaz çıkışlarına rastladık. Faylar deprem üretmeye devam edecektir. Bunun için özellikle Marmara Denizi kıyılarında bulunan şehirler ve yaşayan kişiler özellikle tabii İstanbul, yeni olacak bir depreme hazırlıklı olmalıdır." diye konuştu.

Muhabir: Doğan Zelova

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın