Teknoloji, arşiv

Vodafone'dan "dinleme" açıklaması

İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone, faaliyette olduğu bazı ülkelerdeki hükümetlerin, kendi ağları üzerinden doğrudan dinleme yapabildiğini bildirdi.

06.06.2014 - Güncelleme : 06.06.2014
Vodafone'dan "dinleme" açıklaması

LONDRA

İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone, faaliyette olduğu bazı ülkelerdeki hükümetlerin, kendi ağları üzerinden doğrudan dinleme yapabildiğini bildirdi. 

Şirket konuya ilişkin hazırladığı raporda, birçok ülkenin dinleme yapabilmek için yetkiye ve izne ihtiyacı olduğunu ancak bazı ülkelerde polisin, müşterilerinin cep telefonlarına ve internet ağlarına doğrudan ulaşım yetkisi olduğunu kaydetti. 

Raporunda "müşterilerinin mahremiyetine ve bilgilerin gizli tutulmasına" önem verdiğini bildiren Vodafone, "Ancak faaliyette olduğu bazı ülkelerde, ulusal güvenliği ve kamu güvenliğini sağlamak için oluşturulan yasalara uymak zorunda olduğunu" belirtti. 

Faaliyette olduğu 29 ülkenin çoğunda, istihbarat servislerinin telefon konuşmalarını dinlemek ve e-postalar ya da telefon mesajlarını izlemek için izne ihtiyacı olduğunu bildiren Vodafone, faaliyet gösterdiği ülkelerden Türkiye, Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya ve Güney Afrika'da telefon dinlemelerine ait verileri açıklamak yasa dışı olduğu için bu ülkelere dair veri yayımlamadı.

Şirket raporunu, hükümetlerin izleme sistemleri üzerindeki tartışmaya katkı sağlamak için yayımladığını ve verilerin her yıl güncelleneceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın