Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,225.02
ETH/USDT
3,560.70
BTC/USDT
70,752.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Darbe Girişimi Çatı Davası

Darbeci askerleri karargaha alan binbaşıdan 'takviyeye gittim' savunması

FETÖ'nün darbe girişiminde Genelkurmay'a darbeci özel kuvvetler personelin girişine yardım ettiği belirlenen eski Binbaşı Durmaz, maksadının yalnızca görevli askerleri takviye etmek olduğunu savundu.

Ertuğrul Subaşı, Aylin Sırıklı  | 14.06.2017 - Güncelleme : 14.06.2017
Darbeci askerleri karargaha alan binbaşıdan 'takviyeye gittim' savunması Eski Binbaşı Ahmet Durmaz (2), Yarbay Lütfullah Taşyumruk ile Genelkurmay Karargahı 6 numaralı kulübede nöbet tutarken

Turkey

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

p>

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Sanık Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığında görevli eski Kurmay Binbaşı Ahmet Durmaz, savunmasında 15 Temmuz'da daire başkanının 20.00'de çıkışının ardından bir sonraki servis saatine kadar odasında beklediğini, hava almak için dışarı çıktığında ise birkaç askerin sosyal tesisler binası önünden koşarak geçtiklerini gördüğünü söyledi.

Ahmet Durmaz, kısa bir süre sonra da karargah bahçesinden bağrışmalar geldiğini, bu sırada karşılaştığı başka bir dairede şube müdürü Doğan Öztürk'ün "karargaha saldırı olacağını, nizamiye ve nöbet kulübelerinin takviye edilmesi gerektiğini" söylediğini belirtti.

Bunun üzerine nizamiyeye gittiğini belirten Durmaz, "Destek kıtaları silahlığından silah alan birilerini görünce ben de kendimi ve karargahı korumak için silahlıktan bir adet MP5 ve şarjör alarak nizamiyeye yöneldim. Maksadım, yalnızca emniyet ile görevli askerleri takviye etmek, karargahın güvenliğini sağlamaktı." savunmasını yaptı.

Binbaşı Ahmet Durmaz

İddia edilenin aksine, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler'i kaçırmaya çalışan emir subayı Mehmet Akkurt'a yardım etmediğini savunan Durmaz, "Aksine onu engellemeye çalışırken yaralanan Muhafız Tabur Komutanı Osman Tolga Kılıçarslan ve Mehmet Akkurt'u vuran nizamiye nöbetçi subayı Muhammet Reşit Budak ile hareket ettiğim, nizamiyenin görüntüleri incelendiğinde görülecektir." dedi.

Nizamiyeyi kontrol altına almaya çalıştığı iddiasının da gerçek olmadığının görüntüler izlendiğinde ortaya çıkacağını ileri süren Durmaz, nöbet mevzisinde bulunduğu süre boyunca karargah emniyetini takviye etmekten başka bir eylemde bulunmadığını, saat 10.20 civarında gelen 8-10 kişilik özel harekat polisini karşıladığını anlattı.

Binbaşı Ahmet Durmaz

Polise ve savcıya yardım etmiş

Doğan Öztürk'ü arayıp polislerin geldiğini bildirdiğini belirten Durmaz, saat 11.00 civarında 30-40 kadar özel harekat polisinin, 11.20 civarında da çevik kuvvetin geldiğini, daha sonra da savcıyı beklediklerini dile getirdi.

Merkez Komutanının da nizamiyeye geldiğini, 12.00 civarında savcının da gelmesiyle teslim olma işlemlerinin koordinesine başlandığını, nizamiyede bu işlemlere yardım ettiğini ileri süren Durmaz, kışladan 15.45'te ayrıldığını, taksiyle evine gittiğini, pazartesi günü başladığı normal mesaisine bir hafta devam ettiğini anlattı. Sanık Durmaz, 25 Temmuz Pazartesi 03.00'te gözaltına alındığını aktardı.

Sanık Ahmet Durmaz, savcılıkta daha önce verdiği ifadesini baskı altında, yönlendirici sorular üzerine verdiğini ileri sürerek, kabul etmedi. Durmaz'ın bu sözlerine duruşma savcısı Aytekin Cenikli, "Yönlendirici soru nedir? 'Savcı beni yönlendirdi' dediniz. Allah korusun bir Türk askeri olarak düşman eline düştünüz, orada da sorgulama yapılacak hemen çözülecek misiniz?" diyerek tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak atandığından haberi yokmuş

Duruşmada, hakkında olay günü karargahta bulunmamasına ve darbe girişimine fiilen katıldığına yönelik somut bir delil olmamasına rağmen, sözde atama listesinde göreve devam ve ayrıca Dışişleri Bakanlığı müsteşarı görevi verildiği belirtilen Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığında Yunanistan Denizcilik ve Havacılık Daire Başkanı eski Tuğamiral Mustafa Sözer de savunma yaptı.

Sözer, geceyi Bursa'dan gelen bacanağı ve ailesi ile geçirdiğini, yaşanan hareketlilikten ise saat 22.30 civarında kayınpederinin aramasıyla haberdar olduğunu bildirdi.

Evde televizyondan gelişmeleri takip ettiğini, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir kalkışma olduğu açıklamasını da izlediğini belirten Sözer, gece boyunca evden ayrılmadığını iddia etti. Sözer, "Darbe ile alakalı kimseden emir almadım, emir vermedim." dedi.

Mustafa Sözer, 18 Temmuz Pazartesi günü karargaha gittiğini ve 25 Temmuz günü sözde atama listesinde adına görevlendirme yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alınıncaya kadar normal mesaisine devam ettiğini dile getirdi.

Sözer, sözde atama listesinde böyle bir göreve verilmesinin çalışma alanıyla ilgisi olduğunu düşündüğünü dile getirerek, "Darbecilerin niyeti ne olursa olsun ve bu niyet ne kadar mantıklı veya mantıksız olursa olsun bu görevlendirme benim bilgim ve iradem dışında yapılmıştır. Faturasının bana kesilmesi adil değildir." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in bu darbeyi kimin yaptığını sorduğu Sözer, "Ümit ediyorum bulacaksınız. Şimdiye kadar kimse kabullenmedi, umarım çıkar." dedi.

Dik'in, "Size bu kötülüğü kim yaptı?" şeklinde sorusunu değiştirmesi üzerine ise Sözer, "Bu darbeyi kim organize etti, kim hazırladıysa onun yaptığını düşünüyorum. İddianamede bu darbenin FETÖ tarafından yapıldığı söyleniyor, benim de bundan daha makul bir cevabım yok." diye konuştu.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı, Aylin Sırıklı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.