Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Darbe Girişimi Çatı Davası

Türk adaleti FETÖ sanıklarından hesap soruyor

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ve örgütün yapılanmasına yönelik yurt genelinde yürütülen mücadele kapsamında açılan 3 bin 300’ü aşkın davada, sanıklar hakim karşısına çıkarılıyor.

Mustafa Yıldırım, Metin Bolat, Ekip  | 10.03.2017 - Güncelleme : 26.05.2017
Türk adaleti FETÖ sanıklarından hesap soruyor Grafik: AA/Murat Usubaliev

Izmir

İZMİR/KONYA - Mustafa Yıldırım,Metin Bolat

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15-16 Temmuz 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiği, 250 vatandaşın şehit edildiği hain darbe girişiminin ardından cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalar sonucu, hain darbe planıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve seçilmiş hükümetine karşı harekete geçen örgüt mensupları ile örgüte destek sağlayanlar hakkında iddianameler hazırlandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yurt genelinde hem darbe teşebbüsü hem örgüt üyeliği hem de örgüt adına işlenen suçları kapsayan 3 bin 300'ü aşkın davada, aralarında dönemin bazı generallerinin de bulunduğu darbeci askerler ile örgütle bağlantılı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen yargı mensupları ve kamu çalışanları ile FETÖ'ye finansal destek sağlayan iş adamlarından hesap soruluyor.

Darbeci askerler hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından Ankara, İstanbul, Muğla, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Kırklareli, Denizli, Malatya, Gaziantep, Adıyaman, Siirt, Elazığ, Isparta, Samsun, Hatay, Diyarbakır, Antalya, Batman, Sakarya, Bolu ve Zonguldak'taki mahkemelerde 78 dava açıldı. Bu 23 ilde açılan davalarda, büyük çoğunluğu meslekten ihraç edilen askerler olmak üzere bin 426'sı tutuklu 2 bin 914 sanık bulunuyor.

Sanıklar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıyı gerçekleştiren darbeci askerler ile cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir'i şehit edenler de bulunuyor.

"Çatı iddianame" kabul edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 26'sı general 221 şüpheli hakkında hazırlanan ve 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen "çatı iddianamesi"nde, FETÖ mensuplarınca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak ve bu düzen yerine başka bir düzen getirmek amacıyla hain darbe teşebbüsünde bulunulduğu belirtiliyor. 

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli gösterildiği iddianamede, FETÖ'nün asker üyelerinden oluşan ve "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi olarak tespit edilen 38 şüpheli de yer alıyor.

Cumhurbaşkanına suikast girişimi davası 

Darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast için giden darbeci askerler, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın 20 Şubat'ta başlayan duruşmasında iki numaralı sanık eski Tuğgenerel Gökhan Şahin Sönmezateş, üç numaralı sanık eski Binbaşı Şükrü Seymen ile aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olarak anılan eski Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu eski SAT, MAK, Özel Kuvvetler üyeleri ve helikopter pilotları savunma yaptı.

FETÖ'nün "sır kutusu" Öksüz hakkındaki ilk iddianame

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğini işgal eden 198 askerin aralarında bulunduğu, 121'i tutuklu 200 şüpheli hakkında Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve örgütün "Hava Kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün şüpheli olarak yer aldığı ilk iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına 3 Nisan'da başlanacak.

İstanbul

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Valiliği ve AKOM'u işgal girişiminin de aralarında bulunduğu çok sayıdaki eyleme ilişkin açılan 13 dava, İstanbul'daki ağır ceza mahkemelerinde görülüyor.

Bu davalarda da 242'si tutuklu 627 sanık, yargı karşısında hesap veriyor.

Eski Orgeneral Huduti de hakim karşısında

Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığında FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin tutuklanan, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık ile rütbeli askerler, subay ve astsubaylarla erlerin bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanık da hakim karşısına çıktı.

Eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral Huduti, FETÖ sanıkları arasındaki en yüksek rütbeli isim olarak göze çarpıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.