Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.50
BTC/USDT
70,625.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık, Diyabetli Hayatlar

Gözlerini ve böbreklerini alan diyabete sazıyla meydan okuyor

Diyabet nedeniyle iki gözünü ve böbreklerini kaybetmesine rağmen hayata küsmeyen Nevzat Aksu, sazıyla çevresindekilere moral dağıtıyor.

20.01.2018 - Güncelleme : 21.01.2018
Gözlerini ve böbreklerini alan diyabete sazıyla meydan okuyor

ERZURUM-İlhami Erkılıç

Diyabet ve hipertansiyon hastası Nevzat Aksu, şeker hastalığı yüzünden gözlerini ve böbreklerini kaybetmesine rağmen sazıyla hayata tutundu.

Horasan'da yaşayan 46 yaşındaki Nevzat Aksu, İstanbul'da 17 yıl önce bir inşaat firmasında tekniker olarak çalıştığı dönemde ağız kuruluğu, mide şişmesi ve tansiyon rahatsızlığı sebebiyle başvurduğu hastanede "şeker" hastası olduğunu öğrendi.

Bunun üzerine İstanbul'da 1 yıl diyaliz tedavisi gören Aksu, hastalığının ilerlemesi sebebiyle 2002'de önce böbreklerini sonra da iki gözünün görme yetisini kaybetti.

Tedavisine Erzurum'da devam eden Nevzat Aksu, gözlerini ve böbreklerini kaybetmesine rağmen hayata küsmedi. Tedavisine devam ettiği hastane personeli ile besteler yaptığı hayat arkadaşı Çiçek Aksu'ya saz çalarak moral veriyor.

Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Horasan Devlet Hastanesinde haftada 3 gün 4 saat diyaliz tedavisi gördüğünü söyledi.

Sağlığında inşaat teknikeri olarak çalıştığını anlatan Aksu, "Şeker hastalığı nedir bilmezdim. 17 yıl önce mide şişkinliği, ağız kuruluğu, ayaklarda yanma ile idrar kaçırma şikayetleri sebebiyle hastaneye başvurduğumda böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve şeker hastalığı teşhisi koydular, sonra diyalize girmeye başladım. 2002'de şeker hastalığı nedeniyle önce böbreklerimi sonra gözlerimi kaybettim." dedi.

Hastalığına rağmen neşesini kaybetmediğini ifade eden Aksu, her zaman moralini yüksek tutmaya çalıştığını aktardı.

"Hastalığım yüzünden hiçbir zaman hayata küsmedim"

Aksu, yaklaşık 17 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Hastalığım yüzünden hiçbir zaman hayata küsmedim. Tedavim dışındaki zamanlarda evimin bahçesinde bağ ve bahçe işleriyle uğraşıyorum. Domates, biber ve patates ekerek moral buluyorum, kendimi doğal hayata adadım. Gözlerim görmüyor ama kalp gözüm açık. Hastaneye geldiğimde de saz çalıp türkü söylüyorum. Hem hastalar hem çalışanlar hem de kendime moral veriyorum. Hiçbir zaman umutsuzluğa düşmedim."

Hastanede tedavi gören diyabet hastalarına nasihat edip moral verdiğini dile getiren Aksu, "Diyabet hastaları umutlarını kaybetmesin. Hastalık Allah'tan gelen bir şey. Bu tarz hastalığı olanlar devamlı mutlu ve neşeli olsun. Doktorlar ne söylüyorsa dinlesinler. Sonuçta bu dünya fanidir, neşeli olun." ifadelerini kullandı.

Nevzat Aksu, hayatındaki en büyük destekçisinin de eşi olduğunu belirtti.

Eşine zaman zaman besteler yapıp türkü söylediğini anlatan Nevzat Aksu, "Eşimi çok seviyorum, zaten benim tek dayanağım eşim, o da benim gibi neşeli. Hayatımızı gülerek geçiriyoruz. İnsanlar organ bağışına önem versin. Organları toprağa değil insanlara bağışlayarak hayat kurtarın. Nakil bekleyen çok hasta var." diye konuştu.

Hastalar ile hastane personelinin neşe kaynağı

Horasan Devlet Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Demet Şahin Lazzari de Aksu'nun hastanenin diyaliz bölümünde takipli hastaları olduğunu söyleyerek, "Aksu, hastalığına bağlı olarak böbrek ve gözlerini kaybetmiş ama buna rağmen çok pozitif ve hayatını güzel şekilde sürdürüyor, hastalar ve çalışanlara da neşe kaynağı oluyor." ifadesini kullandı.

Hastanenin diyaliz servisi çalışanı Yasin Doğu Aksu'nun tedavisine sazıyla geldiği diyaliz servisinde devam edildiğini aktardı.

Aksu'nun hayat dolu olduğunu anlatan Doğu, "Çok diyaliz hastası gördüm ama Nevzat Ağabey gibisini görmedim. Sürekli hayat dolu, elinde sazı, hem söyler hem eğlendirir." sözlerine yer verdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın