Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,574.40
BTC/USDT
70,488.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Kerkük'te IKBY bayrağı için tek taraflı onaya tepkiler

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtti.

28.03.2017 - Güncelleme : 28.03.2017
 Kerkük'te IKBY bayrağı için tek taraflı onaya tepkiler

BAĞDAT

Kerkük'teki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılmasının tek taraflı olarak onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yazılı açıklama yayımladı.

Nuceyfi açıklamasında, "Bu adımı, Kerkük'teki ulusal birliğe aykırı buluyoruz ve kentteki bileşenler arasındaki anlaşma ve dayanışma ruhuyla çelişiyor. Tek bir grubun veya partinin iradesinin empoze edilmesi ve diğerlerinin kent yönetimindeki iradesi ve hakkının üstüne çıkılması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, söz konusu kararın tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde, bugün yapılan oylamada Kerkük'teki kamu binalarına IKBY bayrağının asılması kararı kabul edildi. 

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Muhabir: Haydar Hadi

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın