Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,194.08
ETH/USDT
3,577.00
BTC/USDT
70,542.00
BIST 100
9,003.84
Dünya

'25. yıl dönümü stratejik ortaklığımızın sadece başlangıcı'

Belarus Dışişleri Bakan Yardımcısı Kravçenko, Türkiye ile Belarus'un diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümüne ilişkin, "Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın ve halklarımız arasındaki dostluğun sadece bir başlangıcı." dedi.

30.03.2017 - Güncelleme : 30.03.2017
'25. yıl dönümü stratejik ortaklığımızın sadece başlangıcı'

ANKARA - Ecenur Çolak

Belarus Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Kravçenko, Belarus ile Türkiye diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kravçenko, Türkiye'yi Belarus'un bölgedeki önemli ortaklarından biri olarak nitelendirerek, Türkiye'nin ayrıca küresel ölçekte de çok önemli bir ülke olduğunun altını çizdi.

İki ülke diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümü olduğunu söyleyen Kravçenko, iki ülke arasındaki ilişkilerin sorunsuz yürümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kravçenko, "İlişkilerimizin daha da geliştirilmesine mani hiçbir şey yok. Siyasi ilişkilerimiz mükemmel." diye konuştu.

Kravçenko, "Türkiye ile ilişkilerimize çok değer veriyoruz. Bizim için stratejik önem taşıyor. Umuyoruz ki ilişkilerimiz daha da gelişecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Belarus diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümü

Türkiye'nin 25 yıl önce Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunun altını çizen Kravçenko, bunu söyleyebilmenin bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi.

Kravçenko, "25 yıl insan hayatında oldukça uzun bir süre. Ama tarih için sadece bir an kadar. Bu sebeple ben, ikili ilişkilerimizde halihazırda çok yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Ama bu, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın ve halklarımız arasındaki dostluğun sadece bir başlangıcı." diye konuştu.

Türkiye ile Belarus'un ekonomik ilişkileri

Türkiye ile Belarus arasındaki ticaret hacmine değinen Kravçenko, "Bu yeterince etkileyici olsa da daha iyisini yapabiliriz. Cumhurbaşkanlarımız Minsk'te bir araya geldiklerinde iki ülke iş adamlarına ve endüstrisine net bir hedef koydular. Bu yılın sonuna kadar karşılıklı ticaret hacmimizin 1 milyar dolar seviyesine ulaşmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki bu hedefe ulaşmak mümkün ve bunun için çok çalışıyoruz." dedi.

"Öğrencilerimiz Türkçenin potansiyelini görüyorlar"

İki ülkenin eğitim alanındaki iş birliğinin de önemine vurgu yapan Kravçenko, Belarus'ta 3 üniversitede seçmeli Türkçe dersleri verildiğini söyledi.

İki ülkede de karşılıklı dil derslerini kısa süreli de olsa alan öğrencilerin hayatları boyunca adeta birer elçi görevi görerek ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduklarına dikkati çeken Kravçenko, "İngilizce olarak da mükemmel şekilde iletişim kurabiliyoruz. Hatta Türkiye'de birçok kişi Rusça da konuşabiliyor. İletişim konusunda bir sıkıntı yok ama biz Türkiye ile ilişkilerimizin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ile yakın ve stratejik ilişkilerimiz açısından Türkçe öğrenmenin çok mühim olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple Belarus'ta birçok öğrenci Türkçe öğrenmek konusunda çok hevesli, bu dilin gerçek potansiyelini görüyorlar." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın