Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,211.82
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
70,788.00
BIST 100
9,046.03
Dünya

AB Konseyi Başkanı Tusk'dan 'Rusya'ya yaptırım' açıklaması

AB Konseyi Başkanı Tusk, "Bugün karar günü değil ama suçlar devam ederse, (Rusya'ya karşı) yaptırımlar dahil AB tüm seçenekleri açık tutmalı." dedi.

20.10.2016 - Güncelleme : 20.10.2016
AB Konseyi Başkanı Tusk'dan 'Rusya'ya yaptırım' açıklaması

BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Suriye'deki saldırılarından dolayı AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlar dahil tüm seçenekleri masada tutması gerektiğini, ancak bu yönde bir karar almayacaklarını söyledi.

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren AB Zirvesi başladı. Liderler zirvesinde ilk olarak, sınır güvenliği ve Afrika ülkeleri ile yapılacak anlaşmalar temelinde sığınmacı konusu ele alınacak.

Zirvenin en önemli kısmını oluşturan akşam yemeğinde ise gündem, ağırlıklı olarak Rusya olacak. Zirvenin gündem metnine göre, yapılacak "stratejik tartışmalarda" AB'nin Rusya ile ilişkileri ve Moskova'nın Suriye, Ukrayna ve Balkanlardaki rolü konuşulacak.

"Yaptırımlar dahil tüm seçenekler açık tutulmalı"

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye girişinde yaptığı açıklamada, Rusya konusunu, sivillere ve hastanelere yönelik mevcut saldırıları anmadan ele almanın zor olduğunu belirterek, "Bugün karar günü değil ama suçlar devam ederse, yaptırımlar dahil AB tüm seçenekleri açık tutmamalı." dedi. 

AB liderleri, Rusya'yı "şiddetle" kınayacak

AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye'deki saldırılarından dolayı Rusya'ya karşı herhangi bir yaptırım kararı alınmayacak. Ancak Rusya'nın da kınanacağı Suriye konusunda bir sonuç bildirgesi yayımlanacak.

Bildirgenin taslak metninde, "AB Konseyi, Suriye rejimi, müttefikleri ve özellikle de Rusya'nın Halep'teki sivillere dönük saldırılarını şiddetle kınar. Onları (Suriye rejimi ve Rusya) mezalime son vermeye ve Halep ve ülkenin geri kalanına engelsiz bir şekilde insani yardımın ulaşmasını temin etmek için acilen gerekli adımları almaya çağırır." ifadesi kullanılıyor.

Metinde, çatışmaların durdurulması ve BM himayesinde siyasi geçiş sürecine devam edilmesi de istenerek, "Uluslararası insani yardım ve insan hakları kanunlarını ihlal edenler, sorumlu tutulmalı." değerlendirmesine yer veriliyor. 

Muhabirler: Hasan Esen, Ata Ufuk Şeker

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın