Dolar
32.34
Euro
35.21
Altın
2,160.97
ETH/USDT
3,390.50
BTC/USDT
65,285.00
BIST 100
8,718.11
Dünya

Abbas'tan BMGK'ye çok taraflı mekanizma ve üyelik çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Abbas, BMGK'de Filistin sorununun çözümü için çok taraflı bir mekanizma kurulması ve Filistin'in BM'de üye olarak tanınması çağrısı yaptı.

20.02.2018 - Güncelleme : 21.02.2018
Abbas'tan BMGK'ye çok taraflı mekanizma ve üyelik çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitabında, İsrail-Filistin sorununun çözümü için çok taraflı bir mekanizma kurulması ve Filistin'in BM'de üye ülke olarak tanınması çağrısında bulundu. 

Abbas, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Filistin halkının 70 yıldır kendi topraklarında acı çekmeye devam ettiğini söyledi. 

BM'yi Filistin sorunun çözümünde başarız olmakla eleştiren ve İsrail'i, kendisini ''uluslararası hukukun üstünde gören bir devlet'' olmakla suçlayan Abbas, İsrail-Filistin sorununun çözümünün tek yolununun ''çok taraflı uluslararası bir mekanizma kurulması'' olduğunu vurguladı. 

Filistin'in BM'de üye devlet olarak tanınması çağrısı da yapan Abbas, ''Filistin'i devlet olarak tanımayan ülkeleri bunu yapmaya davet ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

"Biz hiçbir barış görüşmesini reddetmedik"

Abbas, ''Biz hiçbir barış görüşmesini reddetmedik ve müzakerelerin barışa giden tek yol olduğuna inanıyoruz.'' ifadesini kullandı. 

BM Genel Kurulu'nda 1948'den bu yana 705, BM Güvenlik Konseyi'nde ise 86 karar alındığına ancak bu kararların hiçbir zaman uygulanmadığına dikkatine çeken Abbas, ''İsrail, iki devletli çözüme kapılarını kapadı.'' değerlendirmesinde bulundu. 

ABD Başkanı Donald Trump ile geçen yıl 4 kez görüştüklerini ve tarihi bir barış anlaşması için hazır olduklarını ilettiklerini anlatan Abbas,''Trump yönetimi iki devletli çözümü mü tek devletli çözümü mü destekliyor, bu konudaki tutumunu hala netleştirmedi.'' diye konuştu. 

Trump yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak yasa dışı bir karar aldığı değerlendirmesinde bulunan Abbas, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ve üç semavi dine açık olduğunu ifade etti. 

Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ABD tarafından terör örgütü olarak görülmesini de eleştirerek, ''Kongre bizim terörist olduğumuza inanıyor. Madem teröristiz yönetim bizimle nasıl görüşüyor, bizi nasıl ziyaret ediyor ve bize nasıl yardım sağlıyor?'' dedi. 

Filistin'in barış görüşmeleri ve iki devletli çözüm için elini uzatmaya devam edeceğini vurgulayan Abbas, Filistin'in 138 ülke tarafından devlet olarak tanındığını ve BM'de tam üye ülke olarak tanınmak için çabaları artıracaklarını dile getirdi. 

Abbas, ''Filistin'in tanınması müzakereleri engellemez, aksine görüşmelere katkıda bulunur.'' yorumunu yaptı. 

Günümüzde tek bir ülke veya devletin bölgesel veya uluslararası çatışmaları tek başına çözmesinin imkansız hale geldiğini belirten Abbas, ''2018 yılının ortalarında uluslararası bir barış konferansının toplanması çağrısı yapıyoruz.'' diye ekledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley

Toplantıya ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley ile beraber ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Ortadoğu Özel Danışmanı Jared Kushner de katıldı.

Haley, Konsey'de yaptığı konuşmada BM'yi, İsrail konusunda ''taraflı ve orantısız'' olmakla eleştirdi. 

ABD yönetiminin Filistin halkına karşı olmadığını kaydeden Haley, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Filistin halkının çektiği acıların farkındayız. ABD, barış için bugün burada Filistin yönetimine elini uzatıyor... ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararından mutsuz oldunuz. Bu bu kararı sevmek ya da kabul etmek zorunda değilsiniz ama şunu bilmelisiniz ki bu karar değişmeyecek. ABD'nin barış görüşmelerinde rolünü reddetmeyi, BM gibi uluslararası platformlarda İsrail'i cezalandırmaya yönelik önlem arayışını seçebilirsiniz ancak bunlar sizi hiçbir yere götürmeyecek. Öfkenizi bir kenara bırakıp, bizimle hareket edip Filistinlilerin hayatlarını iyileştirme konusunda büyük bir potansiyele sahip müzakere edilmiş bir uzlaşma yolunu seçebilirsiniz...Müzakerecilerimiz arkamda oturuyor. Konuşmaya hazırlar ama peşinizden koşmayacağız, seçim sizin Sayın Abbas.''

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise sorunun İsrail ve Filistin arasında ''doğrudan müzakereler" yapılmasıyla çözülebileceğini belirtti. 

İsrail Başbakanı Netanyahu

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu adına yapılan yazılı açıklamada, Abbas'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bugün yaptığı konuşmaya ilişkin açıklama yapıldı. 

Abbas'ın konuşmasında "Yeni bir şey söylemediği" ifade edilen açıklamada, ayrıca Filistin Devlet Başkanı'nın barış görüşmelerinden kaçtığı savunuldu. 

Muhabir: Betül Yürük, Ahmed Abdelmonem Khalıfa Abdelbaky, Hamdi Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın