Dolar
32.38
Euro
35.02
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,564.80
BTC/USDT
70,835.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

ABD Başkanı Donald Trump, Roma’da

Başkan Trump, Vatikan ve İtalya'daki resmi temasları için akşam saatlerinde Roma’ya geldi.

23.05.2017 - Güncelleme : 24.05.2017
ABD Başkanı Donald Trump, Roma’da Fotoğraf: AA / Alvaro Padilla

ROMA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald J. Trump, çıktığı ilk yurtdışı gezisinin üçüncü ayağında, Vatikan ve İtalya'da resmi temaslarda bulunmak üzere bugün başkent Roma'ya geldi.

Trump, yurt dışı gezisinin ikinci ayağı olan İsrail ve Filistin’deki temaslarını tamamladıktan sonra bu akşam yerel saatle 18.30 sularında Airforce One uçağıyla Roma Uluslararası Leonardo Da Vinci Havalimanına indi.

Trump ve eşi First Lady Melania Trump’ı, İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, havaalanında karşıladı.

Trump ve eşi, buradan konaklayacakları ABD’nin Roma Büyükelçiliği Rezidansı Villa Taverna’ya geçti.

Bugün için bir resmi programı bulunmayan Trump’ı, Çarşamba günü yoğun bir temas trafiği bekliyor.

Dünyanın gözü Papa-Trump buluşmasında

Başkan Trump, Çarşamba günü sabah ilk olarak Katoliklerin Ruhani Lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile özel bir görüşme gerçekleştirecek.

Trump, Vatikan Devlet Sekreteri Pietro Parolin ile görüştükten sonra Vatikan yerleşkesi içindeki ünlü Sistine Şapeli’ni gezecek.

Donald Trump’ın, başkan adaylığı döneminde polemiğe girmekten kaçınmadığı Papa ile Çarşamba günü gerçekleştireceği görüşme, uluslararası kamuoyunun büyük merakla beklediği bir buluşma olarak öne çıkıyor.

İkilinin, başta iklim değişikliği ve göçmenler konularında birbirine zıt görüşlere sahip olması ve bu konularda daha önce medya aracılığıyla sert şekilde atışmaları görüşmeye olan ilgiyi arttırıyor.

Papa Franciscus, Trump’ı başkanlık kampanyasında ilk kez dile getirdiği Meksika sınırına duvar örme fikrinden ötürü “Duvarlar örmeyi düşünen biri Hıristiyan olamaz” sözleriyle eleştirmişti.

Papa, son olarak Amerikan ordusunun nükleer olmayan en güçlü bombasına “Tüm bombaların anası” diye adlandırmasına, “Bir bombaya ‘Tüm bombaların anası’ denmesinden utanç duyuyorum. Anne hayat verir, bu ise ölüm getiriyor ve biz bu aygıta anne diyoruz?” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Başkan seçildikten sonra Papa ile polemiğe girmekten kaçınan Trump, adaylık döneminde bir dini liderin, başkasının inancını sorgulamasının utanç verici olduğunu söyleyerek Franciscus'a yanıt vermişti.

Vatikan’ın ardından İtalya

Vatikan’daki temaslarının ardından Trump, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir araya gelecek. ABD Başkanı, Mattarella ile görüşmesinin ardından ABD Büyükelçiliği Rezidansına geçecek ve burada İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni’yi kabul edecek.

Başkan Trump’ın resmi görüşmeleri devam ederken eşi Melania Trump da Bambino Gesu Çocuk Hastanesine özel bir ziyarette bulunacak.

ABD Başkanı ve beraberindekiler yarın akşam saatlerinde NATO Liderler Zirvesi için Brüksel’e hareket edecek. Trump, NATO zirvesinin ardından G7 liderler zirvesi için bir kez daha İtalya’ya gelecek ve Sicilya’da düzenlenecek olan zirveye katılacak.

Bu arada, Trump'ın Roma'daki yoğun görüşme trafiği sebebiyle başkentteki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılırken, başkanın kullanacağı yollar üzerinde kırmızı bölgeler ilan edilerek, önceden trafiğe kapatılacak.

Muhabir: Barış Seçkin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.