Dolar
32.33
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.10
BTC/USDT
70,105.00
BIST 100
9,102.83
Dünya

ABD Başkanı Obama: Dünyanın diğer ucundaki sorunlar için orduya başvurmak akılsızca

ABD Başkanı Obama, terörle mücadele stratejisini savunarak, "dünyanın diğer ucundaki sorunlar için orduya başvurmanın akılsızca bir yöntem olduğunu" söyledi.

07.12.2016 - Güncelleme : 07.12.2016
ABD Başkanı Obama: Dünyanın diğer ucundaki sorunlar için orduya başvurmak akılsızca Fotoğraf: AA/Michele Tantussi

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığının son ulusal güvenlik konuşmasında yönetiminin terörle mücadele stratejisini savunarak, "dünyanın diğer ucundaki sorunlar için orduya başvurmanın akılsızca bir yöntem olduğunu" söyledi.

Obama, 8 yıllık başkanlık döneminin son ulusal güvenlik konuşmasını, Amerikan Özel Operasyonlar ve Merkez Kuvvetler Komutanlığına ev sahipliği yapan Florida'nın Tampa kentindeki MacDill Hava Üssü'nde yaptı.

Göreve geldiği günden bu yana terör örgütleri ve radikal grupların ABD'ye yönelik saldırı planlamaktan bir gün bile geri durmadığını vurgulayan Obama, yönetim olarak yürüttükleri terörle mücadele taktiğinden övgüyle bahsetti.

"180 bin askerimizi Irak ve Afganistan'dan çektik"

Obama, "Herhangi bir yabancı terör örgütü ülkemizde başarılı bir şekilde saldırı planlayamadı ve gerçekleştiremedi. Denemediklerinden dolayı değil. Planlamaları bozuldu. Teröristler savaş alanında öldürüldü. Bunları yaklaşık 180 bin askerimizi tehlikeli Irak ve Afganistan'dan çekerken yaptık." dedi.

Uluslararası alanda terörle mücadelede yeni ortaklıklar kurulduğuna değinen Obama, yönetimin çok uluslu koalisyonlar inşa edip yerel hükümetlerle iş birliği yaparak kazanımlar elde ettiğini anlattı.

Obama, bunlara örnek olarak ise El Kaide'nin gücünü kaybetmesinin yanı sıra DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ta elinde bulundurduğu toprakların yarısından fazlasını yitirmesini gösterdi.

Amerikan vatandaşlarına yönelik herhangi bir tehdit olduğunda gerekli adımların atılmasından kaçınılmaması gerektiğine dikkati çeken Obama, şunları kaydetti:

"Amerikan ordusu her türlü görevin üstesinden gelebilir. Biz dünyanın bildiği ve öyle kalmamız gereken en güçlü savaş gücüyüz. Gerekli olduğunda, insanlarımıza yönelik tehditler karşısında tek taraflı adımlar dahil olmak üzere harekete geçmekte tereddüt etmememiz gerektiğine inanıyorum. Ancak, özellikle güçlerimizin teröristler için çekim noktası haline geldiği dünyanın diğer ucundaki yerlerde, uluslar inşa etmek ya da onların iç çatışmalarını çözmek için orduya başvurmamızın akılsızca ve sürdürülebilir olmadığı konusunda ısrarcıyım. Bunun yerine, biz inatla El Kaide ve DEAŞ gibi terörist grupların parçalanmasına odaklanırken, müttefiklerimize de üstlerine düşeni yapmalarını söylemeliyiz. Kalıcı güvenliği tesis edecek yerel partnerleri güçlendirmeliyiz." 

Muhabir: Erkan Avcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.