Dolar
32.38
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,525.30
BTC/USDT
69,725.00
BIST 100
9,063.91
Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson: Rusya, hükümet karşıtlarıyla aynı safta savaşıyor

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson,"Rusya, hükümet karşıtlarını silahlandırıyor, yönlendiriyor, eğitim veriyor ve onlarla aynı safta savaşıyor." dedi.

07.12.2017 - Güncelleme : 08.12.2017
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson: Rusya, hükümet karşıtlarıyla aynı safta savaşıyor

VİYANA

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan şiddetten Rusya’yı sorumlu tutarak, "Rusya, hükümet karşıtlarını silahlandırıyor, yönlendiriyor, eğitim veriyor ve onlarla aynı safta savaşıyor." dedi.

Avuturya'nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 24. Bakanlar Konseyi toplantısı açılışında konuşan Tillerson, AGİT'in Ukrayna krizinde yürüttüğü gözlem misyonuna destek verdiklerini belirterek, 2017’de bir önceki yıla oranla bu bölgede çok daha fazla insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan şiddetin kaynağının açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade eden Tillerson, "Rusya, hükümet karşıtlarını silahlandırıyor, yönlendiriyor, eğitim veriyor ve onlarla aynı safta savaşıyor." diye konuştu.

Tillerson, ABD’nin Rusya’nın Kırım’ı işgal ve ilhak teşebbüsünü hiçbir zaman kabul etmeyeceğini vurgulayarak, bu ülkeye yönelik yaptırımların Kırım Yarımadası'nın Ukrayna yönetimine devredilene kadar süreceğini kaydetti.

"Dağlık Karabağ sorununda ilerleme kaydetmeliyiz"

ABD’nin Minsk Grubu'nun Dağlık Karabağ sorununa ilişkin yürüttüğü çalışmaları desteklediğini dile getiren Tillerson, "Dağlık Karabağ sorununda ilerleme kaydetmeliyiz." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD'nin füze savunmasının Avrupa'ya yayılmasının tıpkı NATO'nun genişlemesi gibi güvenlik bölünmezliğini baltaladığını söyledi.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi ve Helsinki Nihai Bildirgesi gibi temel taşların üzerine oturtulmuş olan Avrupa-Atlantik bölgesindeki yapının ciddi testlere maruz bırakıldığına dikkati çekerek, "NATO'nun doğu kanadındaki potansiyelinin artması, (NATO) ittifakın engellenemez genişlemesi ve ABD füze savunmasının Avrupa'da konuşlandırılması politikası bölünmez güvenlik ilkesine büyük ölçüde zarar veriyor." diye konuştu.

Muhabir: Aşkın Kıyağan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın