Dünya, arşiv

Açe'ye ''ay yıldızlı'' al bayrak

Endonezya'nın Açe eyaletinde Türk bayrağına benzeyen kırmızı ay yıldızlı bayrağın eyaletin resmi bayrağı olarak kullanılmasına destek vermek için miting düzenlendi.

01.04.2013 - Güncelleme : 01.04.2013
Açe'ye ''ay yıldızlı'' al bayrak

ANKARA

Başkent Banda Açe'deki Beytürrahman Camisi önündeki mitinge yüzlerce kişi katıldı. 

Eskiden Özgür Açe Hareketi (GAM) isyancıları tarafından kullanılan bayrak, Endonezya hükümeti ile GAM arasında yaklaşık 30 yıl süren çatışmaların ardından 2005'te Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de imzalanan barış anlaşmasından bu yana kullanılmıyordu.

Endonezya hükümeti, ayrılıkçı hareketle bağlantısı nedeniyle bayrağın Açe hükümetinin meşru bayrağı olarak kullanılmasını eleştiriyor.

Açe Eyalet Meclisi Konseyi, aylar süren tartışmaların ardından 22 Mart'ta eyaletin resmi bayrağı ve sembolüyle ilgili kanunu kabul etmiş ve onaylanması için Endonezya İçişleri Bakanlığı'na göndermişti.

İçişleri Bakanlığı'nın onaylaması durumunda ortasında bir hilal ile yıldızın bulunduğu ve yan taraflarında siyah ve beyaz çizgilerin yer aldığı bayrak, eyaletin resmi bayrağı olacak.

Eyaletin yeni sembolü ise bir aslan ve bir Burak'tan oluşuyor. İslam mitolojisine göre Hz. Muhammed'in Mirac'a çıkarken bindiği Burak, kanatları ve insan yüzü olan bir at olarak tasvir ediliyor.

Açe Valisi Zaini Abdullah, "Umarım İçişleri Bakanlığı, Açe halkının seçtiği bayrak ile sembolü geri çevirmez" dedi. 

Açe Eyalet Meclisi Konseyi Başkanı Hasbi Abdullah ise bayrağın, Açe halkının kültürel mücadelesini simgelediğini söyledi. 

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın