Dünya

Addis Ababa’daki nehirler zehirliyor

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra hayvancılıkta ve ev ihtiyaçları için de kullanılan nehir suları sağlığı tehdit ediyor.

25.07.2017 - Güncelleme : 25.07.2017
Addis Ababa’daki nehirler zehirliyor

ADDİS ABABA

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki nehirlerdeki kirliliğin halk sağlığıtehdit eden boyuta ulaştığı bildirildi.

Addis Ababa Üniversitesinin ülkenin başkentindeki dört nehir üzerine hazırladığı raporda, sanayi, ev ve hastane atıklarının boşaltıldığı nehirlerde ağır metaller olduğu ve halk tarafından çeşitli alanlarda kullanılan bu suların sağlığı tehdit ettiği kaydedildi.

Yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı şehirdeki Akaki, Kebena, Bulbula ve Fincha nehirlerinin "aşırı ölçüde kirli" olarak nitelendirildiği raporda, buna sebep olarak artan nüfus, sanayi tesislerindeki yetersiz önlemler ve kontrol dışı şehirleşme gösterildi.

Sanayi tesislerinde arıtma tesisi yok

Ülkedeki toplam sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 65’ine denk gelen 2 bin tesisin Addis Ababa’da bulunduğu belirtilen raporda, “Çoğu nehrin kıyısında yer alan bu tesisler, atıklarını doğrudan nehirlere boşaltıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Tesislerin yüzde 90’ının hiçbir arıtma tesisine sahip olmadığı vurgulanan raporda, sanayi atıklarının ağır metaller içerdiği belirtildi.

Çok sayıda çiftçinin yıllardır bu suları kullanarak sebze yetiştiriciliği yaptığı kaydedilen raporda, “Addis Ababa’daki kirli nehir suları kullanılarak üretilen sebzelerde ağır metaller tespit edildi. Bu sebzeler halk tarafından tüketildiğinde insan sağlığı için risk teşkil ediyor.” uyarısı yapıldı.

Ev ihtiyaçları için de kullanıyorlar

Raporda nehir sularının hayvanların sulanması ve diğer ev ihtiyaçları için de kullanıldığı ifade edilerek, nehir çevresindeki çok sayıda insanın ishal, tifo ve tifüs gibi hastalıklara yakalandığına işaret edildi.

Sanayi tesisleriyle çevrilmiş Akaki Nehri’nin bunların içinde en kirlisi olduğu belirtilirken, yapılan çalışmalarda su kirliliği kaynaklı hastalıklardan en fazla etkilenenlerin ise bölgedeki çiftçiler olduğu belirtildi.

Muhabir:Tufan Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın