Dolar
32.37
Euro
35.19
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.80
BTC/USDT
70,821.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Afganistan'da Nevruz Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Afganistan'da baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Sayed Khodaberdi Sadat  | 21.03.2017 - Güncelleme : 21.03.2017
Afganistan'da Nevruz Bayramı coşkuyla kutlanıyor Fotoğraf: AA/Sayed Khodaberdi Sadat

Balkh

MEZAR-I ŞERİF

Afganistan'da baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde nevruz dolayısıyla Uluslararası Nevruz Bayramı ve Gül-i Surh (Kırmızı Gül) Festivali düzenleniyor.

Mezar-ı Şerif'te bulunan Hz. Ali türbesinin yakınındaki Mavi Cami'nin önünde düzenlenen törene Afganistan Devlet Başkanı İkinci Yardımcısı Server Daniş, Ulaştırma Bakanı Muhammedullah Bataş, Belh Valisi Ata Muhammed Nur, milletvekilleri, Türkmenistan, Özbekistan, Türkiye, Hindistan, Pakistan başta olmak üzere birçok ülkeden konuklar ve binlerce kişi katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Belh Valisi Nur, Afganistan'ın zor günlerden geçtiğini belirterek buna rağmen ülke genelinde çeşitli alanlarda gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Afganistan halkının artık barışa her zamankinden daha çok ihtiyacının olduğunu kaydeden Nur, barış sayesinde ülkenin kalkınacağını vurguladı.

''Afganistan'da terör tehdidi devam ediyor''

Afganistan Devlet Başkanı İkinci Yardımcısı Daniş de Afganistan'ın terörle mücadele konusunda sıkıntılı yıllar geçirdiğini ifade etti.

Ülkedeki terör tehdidinin devam ettiğini dile getiren Daniş, hükümetin terörle mücadelede kararlı olduğunun altını çizdi.

Daniş, Afganistan'da halihazırda 20 çeşit terörist grubunun faaliyette olduğunu, bunlardan hiçbirinin barıştan başka gidecekleri bir yolunun olmadığını belirtti.

Daniş, nevruzun Afganistan halkına barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

Konuşmalarının ardından "Jahenda Bala" adı verilen renkli mendillerin asılı olduğu uzun bir ağaç tören alanında özel yerine yerleştirildi. Afganistan'da nevruz, aynı zamanda "Jahenda Bala" adı verilen özel bir dini törenle kutlanıyor.

Hz. Ali türbesinin bahçesinde sabah başlayan kutlamaların gece geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Muhabir: Sayed Khodaberdi Sadat


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.