Dolar
32.34
Euro
35.10
Altın
2,233.22
ETH/USDT
3,561.60
BTC/USDT
70,700.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Aile bağları, radikalleşmenin etkisini azaltıyor'

İİT ülkelerinde aile ve evlilik hayatındaki değişiminin ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin değerlendirildiği raporda, "Aile bağları, radikalleşmenin etkisini azaltıyor" ifadelerine yer verildi.

07.02.2017 - Güncelleme : 08.02.2017
'Aile bağları, radikalleşmenin etkisini azaltıyor'

ANKARA - ECENUR ÇOLAK-NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), aile kurumunun radikalizmin önüne geçtiğine dikkati çekti. 

SESRIC, aile ve evlilik hayatındaki değişimin siyasal hayata katılım, ekonomik büyüme ve sosyal hayat konularına etkilerinin değerlendirildiği "İİT üye ülkelerinde aile değerlerinin ve evliliğin korunması" başlıklı bir rapor hazırladı.

Müslüman dünyasında aile, evlilik hayatı ve değerlerin son yıllarda nasıl değiştiğine ve Müslüman toplumları yakın gelecekte hangi demografik ve kültürel eğilimlerin beklediğine ışık tutan raporda, toplumun temel yapı taşı olarak bilinen aile kurumunun yaşam ve sürdürülebilir kalkınmadaki rolü de vurgulandı.

"Aile bağları, radikalleşmenin etkisini azaltıyor"

Evliliğin ertelenmesinin politik katılıma etkilerinin değerlendirildiği raporda, bekar ve çocuksuz genç yetişkinlerin aile kuran yaşıtlarına kıyasla seçimlerde oy kullanma oranının düşük olduğu ifade edildi.

Aile ve evlilik hayatının vatandaşlardaki politik sorumluluğu artırdığına işaret edilen raporda, güçlü aile bağları olan genç yetişkinler ve ergenlerin aşırı politik söylemler ve propagandalara kapılmaya daha az yatkın oldukları belirtildi.

Ailesiyle yakın olmayan insanların şiddet içerikli eylemlere katılmaya daha yatkın olduğunun bildirildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

"İntihar bombacıları üzerinde yapılan ve bombacıların aile bağlarının diğer teröristlere göre daha zayıf olduğunu gösteren çalışma, dolayısıyla aile bağlarının radikalleşmenin etkilerini azalttığı sonucunu ortaya koyuyor. Bir diğer deneysel çalışma da evli kişilerin herhangi bir terör eylemine katılmaya daha az yatkın olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak aile, genç insanların bağımsızlıklarını elde ettikleri ama aynı zamanda da zararlı söylem ve propagandalara maruz kalabildikleri dış dünyaya tepkilerini şekillendirmede kilit bir rol oynuyor. Diğer bir deyişle aile bağları, radikalleşmenin etkisini azaltıyor. Bu da politika yapıcıların siyasi istikrarın tekrar inşa edilmesi ve aşırıcılıkla mücadelede ailenin eşsiz rolü ve pozisyonunu daha da ciddiye alması gerektiğini gösteriyor."

Aile, ekonomik kalkınma ve nüfus

Aile ve ekonomik kalkınma arasındaki bağı da ele alan raporda aile çevresinin erken çocukluk gelişimini etkilediği, bunun da ekonomik büyümeyi belirleyen insani gelişmişlik endeksini şekillendirdiğinin altı çizildi.

Raporda, aile şirketlerinin milli ekonomiye önemli katkı sağladığı ve eşitlikçi ekonomik değerleri aile kuruluşu olmayan şirketlere göre daha çok teşvik ettiği bildirildi.

Modernleşme ve küreselleşmenin dünya çapında toplumları ekonomik, demografik ve kültürel olarak etkilediğine vurgu yapılan raporda, bunun aile ve evlilik hayatına da birçok etkisinin olduğu bildirildi.

Aile ve "Y Kuşağı"

Evlilik ve bekarlık durumları dikkate alınan "Y Kuşağı"nın kültürel yönelimlerinin de ele alındığı raporda, bireysel hayat tarzıyla beraber, aile kurmanın bireysel mutluluk ve başarının önüne geçeceği şeklinde bir yanlış bir algının yaygınlaştığı kaydedildi.

Raporda, bu durumun özellikle 1980-2000 yılları arasında doğmuş "Y Kuşağı" olarak adlandırılan nesilde, bireysel ihtiyaçlarla aile ihtiyacını karşılamak arasında bir çatışmaya neden olduğu vurgulandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.