Dolar
32.35
Euro
34.93
Altın
2,221.84
ETH/USDT
3,555.60
BTC/USDT
70,808.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Alman politikacı ve uzmanlar: Rusya kendisini zora soktu

Alman politikacı ve uzmanlar, Rusya'nın Türk hava sahası ihlali sonrasında uçağının düşürülmesiyle uluslararası alanda ve iç politikada kendisini zora soktuğunu düşünüyor.

27.11.2015 - Güncelleme : 28.11.2015
Alman politikacı ve uzmanlar: Rusya kendisini zora soktu

BERLİN - AYHAN ŞİMŞEK

Dış politika uzmanları, Rusya'nın hava sahası ihlalleriyle NATO müttefiklerini test etmeyi ve güç gösterisinde bulunmayı amaçladığını, ancak Türk hava sahası ihlali sonrasında uçağının düşürülmesiyle uluslararası alanda ve iç politikada kendisini zora soktuğunu düşünüyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) Berlin ofisi direktörü Josef Janning, Rusya'nın Batı ile bir savaş istemediğini, ancak önemli bir dış politika aktörü olarak kabul görmek istediğini belirterek, "Rusya'nın Batı ile ilişkilerinin değişmesiyle birlikte bu hava sahası ihlalleri de artmaya başladı. Rusya bunu bilerek yapıyor. Rus pilotları, nerede olduklarını gösteren, yanlışlıkla başka bir ülkenin hava sahasını girmelerini engelleyecek her türlü teknolojiye sahipler" şeklinde konuştu.

Janning, Türkiye ile ekonomi alanındaki projeleri askıya almanın Rusya'nın kendi çıkarlarına zarar vereceğini ifade ederek, Türkiye'yi bir partner olarak kazanmanın Rusya'nın çıkarına olduğunu söyledi.

"Hava sahası ihlali ciddi bir durum"

Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü milletvekili Jürgen Hardt ise "Bir ülkenin hava sahasının ihlal edilmesi demek çok ciddi bir durumdur. Yine de tepki gösterirken, somut bir tehdit durumunun dikkate alınması ve ölçülü olunması önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

İhlallerle NATO'nun tepkisini ölçmeye çalışıyor

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Rusya uzmanı Dr. Gustav Gressel, Rusya'nın son aylarda hava sahası ihlallerine sıklıkla başvurduğunu belirtirken, "Ruslar bilinçli olarak hava sahası ihlalleri gerçekleştiriyor, NATO müttefiklerinin tepki gösterme süresini ve hava savunma sistemlerini test etmeye çalışıyorlar" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın