Dünya, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Amerikalı yazar Cook darbe girişimini aklamaya çalıştı

Amerikalı yazar Steven Cook, The Atlantic dergisinde Türk halkının demokrasiye sahip çıkışını görmezden gelirken, darbenin demokrasinin sonunu getirmeyeceğini iddia etti.

23.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
Amerikalı yazar Cook darbe girişimini aklamaya çalıştı

WASHINGTON

Amerikalı yazar Steven Cook imzasıyla The Atlantic dergisinde yayımlanan makalede, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kanlı darbe girişiminin ''Türkiye'deki demokrasinin sonunu getirmeyeceği'' ileri sürülerek, darbeye direnmek için sokaklara dökülen milyonlar görmezden gelindi.

ABD'de derin yapılara yakınlığıyla bilinen Dış ilişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations) adlı düşünce kuruluşunda Ortadoğu ve Türkiye politikaları uzmanı olarak çalışan Steven Cook'un The Atlantic dergisinde "Erdoğan, Türkiye'yi Nasıl Yeniden Otoriterleştirdi" başlıklı bir makalesi yayımlandı.

Hemen her yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Cook, son yazısında 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini meşrulaştırmaya çalıştı.

Tüm dünya liderleri 15 Temmuz darbe girişimini demokrasiye karşı askeri müdahale olarak değerlendirirken, Cook'un demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş bir yönetim ile askeri darbe ortamını aynı kefeye koyması soru işaretlerine neden oldu.

Haberlerinde tarafsızlığı dikkate alan Anadolu Ajansı ile darbeci askerler tarafından işgal edilen TRT'nin, AK Parti'nin politik bir aracı haline geldiğini iddia eden Cook, bu iddiasını destekleyecek herhangi bir argüman sunmadı.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan dış politika dergisi Foreign Affairs’te Türkiye ile Mısır örneklerini karşılaştıran bir makale ele alan Cook , Türkiye’deki darbe girişiminin neden başarısız, Mısır'dakinin ise ''başarılı'' olduğunu madde madde sıralayarak, adeta bundan sonra darbe yapacaklara kılavuzluğa soyundu.

FETÖ'nün başarısız darbe girişiminin hemen ardından Amerikan Washington Post gazetesine yazdığı bir yazıda da Cook, Türk halkının darbeye direnişini küçümseyerek, "Bu darbe girişimi 10 yıl geriden geliyor, Türkiye'de her 10 yılda bir askeri darbe olurdu." ifadelerini kullanmıştı.

Muhabir: Hakan Çopur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın