Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.02
ETH/USDT
3,551.10
BTC/USDT
70,638.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Avrupa'da oy verme işlemleri şenlik havasında geçiyor'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, "Avrupa'da bir şenlik havasında vatandaşımız büyük teveccüh gösteriyor, sandıklara koşuyor, oyunu kullanıyor." dedi.

30.03.2017 - Güncelleme : 30.03.2017
'Avrupa'da oy verme işlemleri şenlik havasında geçiyor' Fotoğraf: AA/Ömer Aydın

STRAZBURG - Ömer Aydın

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Avrupa’da devam eden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylamasına katılımın beklentilerin çok üzerinde olduğunu ve vatandaşların "bir şenlik havası" içerisinde sandıklara koştuğunu söyledi.

AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı da olan Yeneroğlu, Fransa’nın Strazburg kentindeki oy kullanma merkezinde incelemeler yaptı ve AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa'da 6 ülkede oy verme işlemlerinde üçüncü güne girildiğini hatırlatan Yeneroğlu, "Her yerde gördüğüm olağanüstü bir coşku var. Bir şenlik havasında vatandaşımız büyük teveccüh gösteriyor, sandıklara koşuyor, oyunu kullanıyor, beklentimizin çok çok üzerinde bir duyarlılık söz konusu. Strazburg’da da baktığımız zaman dün akşam itibariyle yüzde 5’e varan bir katılım söz konusu oldu. Bu da son seçimlerle mukayese ettiğimizde çok daha yüksek bir katılımın olacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Seçimlerde katılım, hiç kimsenin beklemediği bir oranda olacak"

Oy verme işlemlerinin ve vatandaşın sandıklara koşmasını bir "şenlik havasına" benzeten Yeneroğlu, "Ben her yerde vatandaşımızın, özellikle Avrupa’da son haftalarda yapılan kampanyalar ve sokakta da artık hissedilen Türk düşmanlığı ve Türkiye’nin gerçeklerinin tamamen ters yüz edilip burada farklı bir biçimde takdim edilmesine karşı müthiş bir tepki olduğunu görüyorum. Vatandaşımız da bu tepkisini sandıkta dile getireceğini her yerde bize söylüyor. Dolayısıyla bu seçimlerde katılım, hiç kimsenin beklemediği bir oranda olacak. Bu sebepten de tabii vatandaşımıza ne kadar teşekkür etsek azdır." diye konuştu.

AA muhabirinin "Sizce son dönemde bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtı tavırları vatandaşları demokrasiye ve oy hakkına sahip çıkma yönünde bilinçlendirdi mi? şeklindeki sorusunu Yeneroğlu, şöyle yanıtladı:

"Sahada bunu çok net bir biçimde görüyoruz yani bizim anlatımlarımızdan daha ziyade vatandaşımız zaten sonuçta 'bu bu taraftaysa ben bu tarafta olmam gerekiyor’ diyor. Özellikle Avrupa’da düne kadar Türkiye’nin menfaatlerine aykırı bir biçimde olağanüstü bir çaba içerisinde olan birileri, bugün çıkıp şu veya bu kampanyayı destekliyorsa, vatandaşımız bunu doğru takdir ediyor. ‘Bu buradaysa eğer ben onun karşısında olmam gerekiyor’ diyor."

"Vatandaşımız ana vatanlarına bağımlılıklarını ortaya koyuyor"

Türkiye’deki seçmenlerden farklı olarak yurtdışında yaşayan vatandaşın sandıkta oyunu kullanabilmek için en az 15-20 kilometre yol kat ettiğini belirten Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"Mesela Strazburg bölgesinde 150-160 hatta 300 kilometre uzaklıkta olan şehirler var ama vatandaşımız çok ciddi bir duyarlılık ortaya koyuyor. Otobüslerle, kendi araçlarıyla, kendi araçlarıyla yalnız gelmek suretiyle değil, başkalarını da yanında getirmek suretiyle sandığa gidiyor.

Son seçimlerde Strazburg’da katılım yüzde 47 civarındaydı. Ben inanıyorum bu sefer yüzde 60’a dayanan bir oran yakalayacağız. Bu da özellikle Avrupa’nın kendi standartlarını dikkate aldığımız zaman, düşünün Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine yüzde 34 civarında bir katılım oluyor, kendi genel seçimlerinde yüzde 60’lar civarında bir katılım oluyor ve insanımız, onlarca kilometre, yüzlerce kilometre giderek, ana vatana olan bağlılıklarını, sandıkta duruşlarıyla ortaya koyuyorlar."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.