Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
70,488.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

"Bağımsız" Kosova 9 yaşında

Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008 tarihinde dünyaya gelen ve bu nedenle Arnavutçada bağımsızlık anlamına gelen "Pavaresia" adı verilen kız çocuğu bugün ülkesi Kosova ile birlikte 9'uncu yaş gününü kutluyor.

17.02.2017 - Güncelleme : 17.02.2017
"Bağımsız" Kosova 9 yaşında Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008 tarihinde dünyaya gelen ve bu nedenle Arnavutçada bağımsızlık anlamına gelen "Pavaresia" adı verilen kız çocuğu (fotoğrafta) 9'uncu yaş gününü kutluyor. ( Erkin Keçi - Anadolu Ajansı )

PRİŞTİNE

Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008 tarihinde dünyaya gelen ve bu nedenle Arnavutçada bağımsızlık anlamına gelen "Pavaresia" adı verilen kız çocuğu 9'uncu yaş gününü kutluyor.

Ülkenin orta kesimindeki Liplan beldesine bağlı Slovi köyünde yaşayan Cevdet ve Lumturije Sopa'nın kızları bugün iki mutluluğu birden yaşıyor. Pavaresia hem ülkesinin bağımsızlığını hem de kendi yaş gününü kutluyor.

AA muhabirine konuşan Pavaresia, ailesinin kendisine neden bu ismi verdiğini çok iyi bildiğini ifade ederek Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden 5 dakika sonra dünyaya geldiğini ve bu nedenle bu ismi taşıdığını söyledi.

Eğitimine köylerindeki Hasan Zyko Kamberi İlkokulunda üçüncü sınıf öğrencisi olarak devam eden Pavaresia, Kosova bayrağındaki renkleri çok sevdiğini ve doğum günü için okuldaki arkadaşlarının kendisine bayrak hediye ettiğini anlattı.

Bağımsızlık Günü dolayısıyla okullarında düzenlenecek törende kendi adını taşıyan bir şiir okuyacağını dile getiren Pavaresia, "Ülkemin çok büyük olmasını ve gençlerinin çok ilerlemesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

Anne Lumturije Sopa da 17 Şubat sabahı doğum sancılarının artması üzerine başkent Priştine'ye doğru yola çıktıklarını belirterek "Doğumum esnasında Kosova da bağımsızlığını ilan ediyordu. Odaya doktorlar, hemşireler ve jinekoloji bölümünden Suada Latifi gelmişti. Latifi bana sarılarak hem Kosova'nın bağımsızlığı hem de yeni doğan kızım için tebrik etti." ifadelerini kullandı.

Dönemin cumhurbaşkanı Sejdiu hastanede ziyaret etti

Bağımsızlığın ilan edileceği tarihin son güne kadar gizlendiğini ancak vatandaşların bunun 17 Şubat'ta gerçekleşeceği yönünde tahminleri olduğunu aktaran Sopa, eşinin de diğer tüm vatandaşlar gibi bağımsızlığın ilan edileceği meclis yayınını canlı izlemek için sabırsızlıkla beklediğini, doğum için hastaneye gitme konusunda çok da heyecanlı olmadığını söyledi.

Sopa, "Eşim bana 'nereden bugünü buldun, bağımsızlığın ilanını onca zaman bekledim' dedi. Kızımız doğduktan sonra ise buna değdiğini söyledi." şeklinde konuştu.

Muhabir: Sibel Vezaj

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.