Dünya

Başbakan Yardımcısı Akdağ: Türkiye olarak Filistinliler için mücadeleye devam edeceğiz

Başbakan Yardımcısı Akdağ, "Türkiye olarak Filistinlilerin haklarının yenmemesi, hukuklarının korunması için mücadeleye devam edeceğiz." dedi.

Ali Kemal Akan  | 09.12.2017 - Güncelleme : 09.12.2017
Başbakan Yardımcısı Akdağ: Türkiye olarak Filistinliler için mücadeleye devam edeceğiz

Ankara

SARAYBOSNA 

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Türkiye olarak Filistinlilerin haklarının yenmemesi, hukuklarının korunması için mücadeleye devam edeceğiz. İsrail her fırsatta bahane ederek, oradaki mazlum insanların üzerine gidecek, bunu biliyoruz. Biz de gücümüz yettiği kadar bunun karşısında duracağız." dedi.

Akdağ, çeşitli ziyaretler ve ikili görüşmeler gerçekleştirmek üzere geldiği Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna'daki Büyükelçilik rezidansında, TRT ve AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-Bosna Hersek Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın beşincisine katılmak üzere geldiği Saraybosna'da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret ve Ekonomik ilişkiler Bakanı Mirko Şaroviç, Bosna Hersek Federasyon Başbakanı Fadıl Novaliç ve Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanoviç ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomi başta olmak üzere her alanda gelişmesini arzuladıklarını söyleyen Akdağ, bunların içinde öncelikle Türkiye'nin finanse etmesi planlanan Saraybosna-Belgrad otoyolu projesi olduğunu belirtti. 

"Modern bir hastane yapabiliriz"

Yaptığı görüşmelerde Saraybosna'daki hastanenin mevcut durumuna ilişkin de kendisiyle bilgiler paylaşıldığını söyleyen Akdağ, "Türkiye'deki şehir hastaneleri tadında, kamu-özel ortaklığıyla Türk müteahhitlerin finansmanını oluşturacağı bir yöntemle burada modern bir hastane yapabiliriz. Bu amaçla da görüşmeler yaptık." diye konuştu.

"ABD'nin kararı, çok anlamsız bir karar oldu"

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının hatırlatılmasının ardından, "Avrupa'nın Kudüs'ü olarak nitelendirilen Bosna Hersek üzerinden bir mesaj vermek gerekirse neler söylemek istersiniz?" sorusuna Akdağ, üç farklı etnik grup ve üç farklı dinin bulunduğu Bosna Hersek'te, 1991-1992 yılında ağır bir savaşın yaşandığını, Boşnaklara burada zulmedildiğini söyledi.

Boşnakların bu savaştan kararlı ve bağımsız bir millet olarak çıktığını dile getiren Akdağ, bu savaştaki suçluların da bir bir cezasını çekmeye başladığını hatırlattı.

Akdağ, bu savaşın üzerinden geçen 25 yılda çok kültürlü, çok etnik bir yapının barış içerisinde yaşamaya başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Neden İsrail'de de Filistin ile beraber bu gerçekleşmesin? ABD Başkanı Trump'ın buradaki davranışı aslında böyle bir geleceği dinamitleyen, baltalayan çok anlamsız bir karar oldu. Aslında İsrail tarafının hırsı, İsrail tarafının biraz daha inançlarına dayandırarak, ortaya koyduğu tavır, gerçekten medeniyete, insanlığın geldiği noktaya yakışmıyor. Onlar, orada bir devlet kurduğunda Filistinlilerin bir devleti vardı."

Herkes ABD'nin kararına karşı çıkacak"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun kararının çiğnendiğini söyleyen Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trump, hangi saiklerle yaptı bilmiyoruz ama biraz da bana köşeye sıkışmışlık içinde yaptı gibi geliyor. Çünkü Amerikan kamuoyunda kendisi için birçok çalışma var. Belli lobilerin etkisi altında kaldığını düşünüyorum. Doğru bir karar değildi bu. Bu karara, İslam alemiyle İslam ülkeleriyle beraber özgürlük ve hakların yanında duran Batılı ülkeler başta olmak üzere herkes karşı çıkacak. İlk reaksiyonlarını gördük. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak mazlum Filistin halkının yanında durmaya devam edeceğiz."

"ABD bu kararıyla bölgede yalnız kalacak"

Filistin'de başlatılan eylemlerin ardından İsrail polisinin göstericilere şiddet uygulamasına ilişkin bir soruya cevap veren Akdağ, masum insanların üzerine bu şekilde giderek zulmedildiğini söyledi.

Akdağ, "Türkiye olarak Filistinlilerin haklarının yenmemesi, hukuklarının korunması için mücadeleye devam edeceğiz. İsrail, her fırsatta bahane ederek, oradaki mazlum insanların üzerine gidecek, bunu biliyoruz. Biz de gücümüz yettiği kadar bunun karşısında duracağız." dedi.

Muhabir: Ali Kemal Akan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın