Dolar
32.31
Euro
34.92
Altın
2,207.67
ETH/USDT
3,577.60
BTC/USDT
70,774.00
BIST 100
9,055.86
Dünya

Başika'ya bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı

DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kuzeydoğusunda Başika kasabasına bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alınırken, Peşmerge'yle Musul kent merkezi arasındaki mesafe de 10 kilometreye kadar düştü.

23.10.2016 - Güncelleme : 23.10.2016
Başika'ya bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı

MUSUL

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kuzeydoğusunda Başika kasabasına bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonunun 7'nci gününde Peşmerge güçleri, Naweran ve Başika cephelerinde ilerlemeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Her iki cephede 3 köyün Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındığını aktaran Muhammed, "Güçlerimiz Naweran ve Başika cephelerindeki 3 köyü kontrol altına aldı ve diğer bir köyde de ilerliyor." dedi.

Peşmerge güçleri, her iki cephede yer alan Omer Kamçı, Faziliye ve Tırbize köylerine girdi ve Tizxirab da ise çatışmalar devam ediyor. 

Operasyonun başladığı ilk saatlerde, DEAŞ'ın Omer Kamçı köyünde bomba yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırıları püskürttü belirtildi.

Peşmerge Musul'un 10 kilometre yakınında

Peşmerge'yle Musul kent merkezi arasındaki mesafe 10 kilometreye kadar düştü. 

Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli Albay Gazi Salih de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Naweran ve Başika cephelerindeki Peşmerge güçleri aynı noktada bir araya geldi. Bu güçler şu anda kasabayı kontrol etmek için ortak bir şekilde topyekün saldırıda." ifadelerini kullandı. 

Peşmerge güçlerinin iki cepheden "Musul Vadisi'nde" birleşmesi DEAŞ'ın kasaba içerisindeki gücünü zayıflatacaktır." diyen Salih, "Kendilerini savunacak lojistik desteklerinin kalmaması, örgütün hızlı bir şekilde bozguna uğratılmasını sağlayacaktır." dedi. 

Çatışma bölgesindeki Peşmerge komutanlarından edinilen bilgilere göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Özel Kuvvetler (Zerevani), çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı Başika'yı kurtarmak için şu ana kadar 10 kilometre ilerleme kaydetti.

Peşmergelerin aynı noktada birleşmesi, kasaba içerisindeki militanların Musul kent merkezi ile bağlantısının kesildiğini ve kuşatılmaya başlandığını gösteriyor.

Kasabayı kuşatan Peşmerge güçleri, Başika'yı çıplak gözle görebildiği gibi, havan mermileriyle DEAŞ hedeflerini vuruyor. 

İranlı Kürtler, Peşmerge'ye destek için cephede

Kadın ve erkek Peşmergeleriyle Naweran Cephesi'ne gelen İran'a muhalif Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IKBY'li Peşmergeler'e destek vermek için çatışmalara katıldıklarını söyledi.

Sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyonla Musul kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Başika kabasının DEAŞ'tan kurtarılması hedefleniyor.

Terör örgütü DEAŞ, iki buçuk yıldan uzun bir süredir, çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı söz konusu kasabayı elinde tutuyor.

Türk askerleri de o bölgede

Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen "Ninova Muhafızlarını" eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.

DEAŞ'ın Enbar vilayetine bağlı Rutbe kazasına saldırı düzenledi

Öte yandan Irak'ın batısındaki Enbar'ı Kurtarma Operasyonu komutanlarından Tümgeneral Muhammed ed-Delimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın çeşitli silahlarla 3 koldan Rutbe kazası merkezine saldırı düzenlediğini ifade etti. 

Saldırının ardından ordu birlikleri ile militanlar arasında başlayan şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirten Delimi, iki taraftan ölü ve yaralıların olduğunu kaydetti. 

Enbar İl Meclis Başkanı Sabah Kerhut ise Başbakan Haydar el-İbadi'ye DEAŞ saldırısını püskürtmek için hava ve karadan takviye birliklerin gönderilmesi çağrısında bulundu.

DEAŞ'tan kaçmaya çalışan 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

Bu arada, Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde, terör örgütü DEAŞ'ın elinden kaçmaya çalışan aynı aileden 2'si kadın 1'i çocuk 3 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi. 

Irak ordusuna bağlı 15'inci bölükte görevli Binbaşı Muhammed el-Beyati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'un güneyindeki Kayyara nahiyesine bağlı Erfile ve Hud köyleri arasında, yola yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu aynı aileden 2 kadın ve 4 yaşında bir çocuk öldü, aralarında kadınların da bulunduğu 5 kişi yaralandı." dedi.

Söz konusu kişilerin DEAŞ'ın Hud köyünde evlerini terk etmeye zorladığı yüzlerce aileden biri olduğunu kaydeden Beyati, örgütün Hud'dan çekilmesi sırasında sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

Muhabir: İdris Okuducu, Afra Aksoy, Meryem Kasım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.