Dolar
32.38
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,868.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Birleşik Krallık'taki seçimlerde İşçi Partisi'nde büyük düşüş

Birleşik Krallık'ta bölgesel parlamento seçimlerinde İskoçya'da SNP zaferini ilan ederken, İşçi Partisi'nin Parlamento'daki sandalye sayısı dramatik şekilde azaldı.

06.05.2016 - Güncelleme : 06.05.2016
Birleşik Krallık'taki seçimlerde İşçi Partisi'nde büyük düşüş

LONDRA

Birleşik Krallık'ta İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da bölgesel parlamentolar ile İngiltere’de 124 belediye meclisi ve Londra'nın da aralarında olduğu bir dizi kentte belediye başkanlığı için yapılan seçimlerinde ilk sonuçlar gelmeye başladı.

Çok sayıda bölgede seçimin gerçekleşmesi nedeniyle "Süper Perşembe" olarak nitelendirilen seçimde oy verme işlemi dün 22.00'de sona erdi.

Seçmenlerin, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da bölgesel parlamentolar, İngiltere’de de 124 belediye meclisi ile Londra'nın da aralarında olduğu bir dizi kentte belediye başkanlığı için sandık başına gittiği, Birleşik Krallık’ta genel seçimlerden sonraki en kapsamlı seçimlerde sonuçlar ortaya çıkmaya başladı.

İskoçya'da zafer SNP'nin

Oy sayımının devam ettiği İskoçya'da, iktidardaki İskoç Ulusal Partisi (SNP) seçim zaferini sabaha karşı ilan etti.

Yüzde 46,5 oyla birinci sırada giden Nicola Sturgeon liderliğindeki SNP'yi, yüzde 22,7 ile İşçi Partisi ve yüzde 21,9 ile Muhafazakar Parti takip ediyor.

Galler'de ve İngiltere'de dengeler değişmedi

Galler'de İşçi Partisi yüzde 34,4 oyla birinci, bağımsızlık yanlısı Plaid Cymru da ikinci sıradaki yerlerini koruyor ancak İşçi Partisi'nin Plaid Cymru'ya Parlamento'da 1 sandalye kaybettiği görülüyor.

İngiltere'deki belediye meclisi seçimlerinde de oy sayımının tamamlandığı 80 bölgeden 41'inde İşçi Partisi çoğunluğu kazandı. Toplam 124 bölgede gerçekleşen belediye meclisi seçiminde geri kalan 44 bölgenin sonuçlarının gün içinde açıklanması bekleniyor.

Kuzey İrlanda'da sonuçlar hafta sonu

İktidarın ayrılıkçı Katolikler ile Birleşik Krallık yanlısı Protestanlar arasında paylaşıldığı Kuzey İrlanda'da 108 sandalyeli meclis için gerçekleşen oylamanın ilk sonuçlarının öğleden sonra açıklanması bekleniyor. Ancak nihai oy dağılımının hafta sonu netleşmesi öngörülüyor. 

Londra belediye başkanı netleşecek

Oy sayımının bu sabah başlayacağı Londra belediye başkanlığı seçiminin sonuçlarının ise öğleden sonra netleşmesi bekleniyor.

Belediye başkanının 4 yıllık süreyle görev yaptığı Londra’da, 2008’den bu yana görevi Boris Johnson yapıyor. Türk kökenli Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu. Londra belediye başkanlığı için yarışan 12 aday içinde anketlere göre Pakistan kökenli Müslüman aday Sadık Khan önde gidiyor.
 

Muhabir: Tayfun Salcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.