Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,385.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

BM Genel Sekreteri Ban: Suriye'de sağlık kuruluşlarına saldırılar utanç verici

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların "kasıtlı eylemler" haline geldiğini belirterek, "Sağlık kuruluşlarına saldırılar utanç verici ve affedilemez." dedi.

03.05.2016 - Güncelleme : 04.05.2016
BM Genel Sekreteri Ban: Suriye'de sağlık kuruluşlarına saldırılar utanç verici Fotoğraf: AA/Bilgin S. Şaşmaz

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nde, çatışmalarda sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların önlenmesine ilişkin toplantıda yaptığı konuşmada, Halep'te Kudüs Hastanesine yapılan saldırının konunun aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

"İnsan Hakları için Doktorlar" kuruluşunun raporuna göre, Suriye'de çatışmaların başından beri sağlık kuruluşlarına 360'tan fazla saldırı olduğunu ve 730'dan fazla sağlık çalışanının öldürüldüğünü ifade eden Ban, şöyle konuştu:

"Sağlık kuruluşlarına saldırılar kaza değil, kasıtlı eylemler haline geldi. Sağlık kuruluşlarına saldırılar utanç verici ve affedilemez. Hastanelere kasıtlı saldırma savaş suçudur. İnsanların sağlık hizmetine ulaşmasının engellenmesi uluslararası insancıl hukukun ihlalidir." dedi.

"Anlaşmayı kurtarmak için çalışmalıyız"

BMGK'nın bu saldırıları kınamanın ötesinde bir şeyler yapması gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Ban, sorumluların bu konuda hesap vermesini istedi. Halep'te son günlerde yaşanan çatışmalara da değinen Ban, "Halep semaları varil bombaları ve top atışıyla dolarken hepimiz çatışmaların durması anlaşmasını kurtarmak için çalışmalıyız. Bu, sivillerin hayatının ve bu Konsey'in inanırlılığının korunması için çok önemli." dedi.

"BMGK'nın 5 daimi üyesinden 4'ü saldırılardan sorumlu"

Toplantıda konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Dr. Joanne Liu, Afganistan'da ABD Ordusu'nun, Yemen'de ise Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun MSF hastanelerine yaptığı saldırıları hatırlatarak, şöyle konuştu:

"BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden 4'ü, son bir yılda gerçekleşen hastane saldırılarının sorumlusu olan koalisyon güçleriyle farklı derecelerde ilişkili. Bunlar, Afganistan'da NATO öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Suriye'de ise Rusya destekli koalisyon."

Muhabir: Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın