Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,515.60
BTC/USDT
69,800.00
BIST 100
9,122.33
Dünya

BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına rağmen nükleer faaliyetlerine ve füze denemelerine devam eden Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırımlara ilişkin karar tasarısı kabul edildi.

05.08.2017 - Güncelleme : 06.08.2017
BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BMGK üyeleri, ABD tarafından hazırlanarak Konsey'e getirilen ve Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırımları içeren karar tasarısını görüştü.

Tasarı, 15 üyenin de lehte oyu ile kabul edildi.

Kararda, Kuzey Kore'nin en önemli gelir kaynaklarından kömür, demir, kurşun ile deniz ürünleri ihracatına yasak konulması ve ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin üçte bir oranında azaltılması hedefleniyor.

Kararda ayrıca, BM üyesi ülkelerin Kuzey Kore vatandaşlarına yeni çalışma izni vermeleri de yasaklanıyor. Böylece yurt dışında yaşayan Kuzey Koreliler aracılığıyla ülkeye döviz girişi de engellenmiş olacak.

Kararla bazı Kuzey Koreli yetkililer ve şirketler de "BMGK Kuzey Kore yaptırımlar listesine" eklendi. Bu kişi ve kuruluşlara varlık dondurma ve seyahat yasağı uygulanacak.

"Bu yaptırımlar tek seferde alınan en sert önlemler"

Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımların oylandığı toplantıda konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine karşı her ortamda sesini yükselttiğini hatırlattı.

"Bu yaptırımlar, Kuzey Kore rejimine karşı tek seferde alınan en sert önlemler." diyen Haley, bu aşamadan sonra artık Kuzey Kore'nin karar vermesi gerektiğini ifade etti.

Yeni uygulanacak yaptırımların Kuzey Kore liderliği üzerinde önemli etkileri olacağını dile getiren Haley, Kuzey Kore'den kıtalararası füze denemelerine son vermesini ve tüm nükleer faaliyetlerinden geri dönüşü olmayacak şekilde vazgeçmesini istedi.

Kuzey Kore 2006 yılından beri uygulanan BM yaptırımlarına rağmen nükleer faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor.

Kuzey Kore sonuncusu 28 Temmuz'da olmak üzere geçen ay iki kez kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu.

Muhabir: Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın