Dolar
32.37
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,537.60
BTC/USDT
70,169.00
BIST 100
9,117.46
Dünya

'Bu geçiş sürecinde kimsenin kontrolü kaybetmemesi hayati önem taşıyor'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İngiltere'deki geçiş sürecinde kontrolün kaybedilmemesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

28.06.2016 - Güncelleme : 28.06.2016
'Bu geçiş sürecinde kimsenin kontrolü kaybetmemesi hayati önem taşıyor'

LONDRA

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması yönünde sonuç çıkan referandumun ardından Londra'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupalı liderleri İngiltere'nin birlikten ayrılma koşullarının görüşülmesi sırasında öfkeyle hareket etmemeye çağırdı.

Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Kerry, akşam saatlerinde indiği Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'la bir araya geldi.

Tarafları, müzakere edecekleri yeni ilişkiyle ilgili "bilgece tercihlerde bulunmaya" çağıran Kerry, "Liderlerin önümüzdeki günlerde bilgece tercihlerde bulunarak istikrarı sağlamak için yeteneği de sorumluluğu da var." dedi.

Kerry, müzakerelerde intikam ve öfkenin hakim olabileceğine dair bir hissi olduğunu belirterek, "Bunun hiç kimse için hayırlı olacağını düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

John Kerry, "Bu geçiş sürecinde kimsenin kontrolü kaybetmemesini, aceleci davranmamasını, insanların dağınık veya intikamcı öncüllerden hareket etmeye başlamamasını sağlamaya odaklanmamız hayati önem taşıyor." diye konuştu.

"Yara henüz çok taze"

Müzakerelerin dostane bir havada gerçekleşeceğini umduğunu belirten İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da Avrupalıların referandumun sonucundan niçin mutsuz olduklarını anladığını kaydetti.

"Yara henüz çok taze" ifadesini kullanan Hammond, "Üzerinden henüz sadece 96 saat geçti. Yaranın soğuması biraz zaman alacak." dedi.

Hammond, "AB'deki ortaklarımızın bazılarının tepkilerini anlıyorum, çünkü bunun bir salgına dönüşebileceğine dair sahici bir korku var. Siyaset kaynıyor. Avrupa çapında çeşitli ülkelerde bunu sağ partilere desteğin yükselişinde, İngiltere'de de referandumda gördük. Bu, ilgilenmemiz gereken bir sorun." diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Londra temasları kapsamında İngiltere Başbakanı David Cameron'la da Downing Street'teki başbakanlık ofisinde bir araya geldi. 

Muhabir: Tayfun Salcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.