Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,213.49
ETH/USDT
3,601.10
BTC/USDT
71,328.00
BIST 100
9,048.60
Dünya

Bulgaristan Başmüftüsü Haci: Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz

Bulgaristan Başmüftüsü Haci, "Türkiye anavatandır. Türk, Pomak, Çingene, Tatar ve hatta Bulgar başı sıkıştığı zaman Türkiye’de derman arıyor. Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz." dedi.

25.06.2016 - Güncelleme : 25.06.2016
Bulgaristan Başmüftüsü Haci: Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz

ANKARA- Bayram Altuğ

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, Türkiye'nin anavatanları olduğunu belirterek, "Türk, Pomak, Çingene, Tatar ve hatta Bulgar başı sıkıştığı zaman Türkiye’de derman arıyor. Bu hep böyle devam etmiştir. Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz. " dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) davetlisi olarak Ankara'ya gelen Bulgaristan Müslümanlarının dini lideri Haci, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bulgaristan’da Todor Jivkov liderliğindeki rejimin 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikası dönemiyle bugün ülkesindeki Müslüman Türklerin durumu arasında kıyaslama dahi yapılamayacağına işaret eden Haci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı sıkıntılar halen devam ediyor. Asimilasyon politikası bazı durumlarda halen ciddi anlamda devam etmektedir. Ama en azından herkes istediği ismi alabilir, camiye gitmek isteyen gidebilir, yurt dışına gitmek isteyen yurt dışına gidebilir. Müslümanların varlığını hiç kimse inkar etmiyor. Bu da bizim için büyük bir fırsat. Biz her şeyden önce Allah’ımıza şükrediyoruz ediyoruz, sonra da Türkiye’mize teşekkür ediyoruz."

Komünist rejimin hakim olduğu dönemde insanların bir kısmının dinden uzaklaştırıldığını belirten Haci, kendilerinin İslam dinini yeniden öğretmeye çalıştıklarını ifade etti. Haci, "Şunu vurgulamak istiyorum; son yıllarda gençler tarafından dinimize, camilerimize, namazımıza çok büyük bir teveccüh var. Bu da bizi çok sevindiriyor. Ve inanıyoruz ki ileriye doğru daha güzel olacak inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye Anavatan"

"Türkiye anavatandır." diyen Haci, 500 yıl boyunca Osmanlı devletinin içinde varlıklarını devam ettirdikleri için Bulgaristan'daki din anlayışı, örf ve adetlerin Türkiye ile aynı olduğuna işaret etti. Haci, "Türk, Pomak, Çingene, Tatar ve hatta Bulgar başı sıkıştığı zaman Türkiye’de derman arıyor. Bu hep böyle devam etmiştir. Dolayısıyla Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.