Dünya

Bulgaristan için Türk kökenli seçmene 'beyanname' hatırlatması

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken genel seçime, Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının katılımı önemli rol oynayacak. Beyannamelerin pazar gününe kadar internet üzerinden doldurulması gerekiyor.

21.02.2017 - Güncelleme : 21.02.2017
Bulgaristan için Türk kökenli seçmene 'beyanname' hatırlatması

İSTANBUL - HALİL BAŞER

Türkiye'deki Bulgar vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin 26 Mart'ta Bulgaristan'da düzenlenecek erken seçime katılabilmesi için pazar gününe kadar internet üzerinden beyanname vermesi gerekiyor.

İktidarın büyük ortağı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi'nin (GRBB) lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanlığı seçiminde destekledikleri adayın kazanamaması üzerine geçen ekim ayında, erken genel seçim kararı almıştı.

26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçimleri için geri sayım sürerken, Bulgaristan'daki Türk kökenli seçmenlerin sandık başına gitmeleri için çalışmalar hız kazandı.

Bulgaristan'da hükümetlerin genellikle koalisyonlardan oluşması, Türk kökenlilerin oylarını, hükümetin kurulmasında belirleyici kılıyor.

DOST Birliği Koalisyonu'nun Türkiye Seçim Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Nazife Ahmedova, Bulgaristan'daki seçime sayılı günler kaldığını belirterek, Türkiye'de açılacak sandıklarda oy kullanılabilmesi için buradaki seçmenlere beyanname doldurmaları çağrısında bulundu.

Ahmedova, seçim çalışmalarını yürüttükleri Zeytinburnu Cevizlibağ'daki Seçim Koordinasyon Merkezinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) ile Şeref Halk Partisi'nin (HŞHP) 26 Mart'ta yapılacak erken seçime ittifak yaparak, DOST Birliği Koalisyonu adı altında girme kararı aldığını söyledi. 

"Beyannamelerin 26 Şubat'a kadar doldurulması gerekiyor"

Türkiye'deki seçmenlere seçime katılma çağrısında bulunan Ahmedova, şöyle devam etti:

"Söz konusu sorunları biraz olsun azaltmak için çalışıyoruz. Seçimde oy kullanabilmek için 26 Şubat'a kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Bundan dolayı seçmenlerimizin bu tarihe kadar Bulgaristan Seçim Merkezi'ne gönderilecek beyannameleri elektronik ortamda doldurması gerekiyor. Bu şekilde sandığa gittiklerinde sandık başında dilekçe doldurmak zorunda kalmayacaklar. Sadece imza atarak oylarını kullanabilecekler. Bu şekilde biraz da olsa daha çok seçmenin oy kullanmasını sağlamış olacağız."

Ahmedova, seçmenlerin bulundukları bölgelerde, bazı sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat ofisleri kurduklarını anlatarak, "Buralarda seçmenlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buralar çok önemli. Seçmenlerimiz en yakın zamanda buralara giderek, dilekçeleri doldurma konusunda yardım alabilirler. Biz zaten burada merkez olarak kendilerine her türlü yardımı yapıyoruz. Seçmenlerimiz ayrıca bu merkezlerden istedikleri yardımı alabiliyorlar." şeklinde konuştu.

Türkiye'de, Bulgaristan seçimi için oy kullanma hakkı bulunan yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.