Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,566.50
BTC/USDT
70,474.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Bulgaristan Türklerin oy kullanmasını engellemeye çalıştı'

Dost Birliği Koalisyonu İstanbul Koordinatörü Ahmedova, "Bulgaristan, Türkiye'de sandık sayısını azaltma ve dilekçe uygulaması ile getirdiği engellemelerin yanı sıra sınırlarda oy kullanmaya giden vatandaşlarımızı da engellemeye çalıştı" dedi.

Gülsüm İncekaya  | 26.03.2017 - Güncelleme : 26.03.2017
'Bulgaristan Türklerin oy kullanmasını engellemeye çalıştı'

Istanbul

İSTANBUL

Bulgaristan’daki parlamento seçimlerine katılan Dost Birliği Koalisyonu İstanbul Koordinatörü Nazife Ahmedova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde sandıklarda yoğunluk yaşandığını söyledi.

Bulgaristan tartışmaların gölgesinde sandık başına gitti

Bulgaristan'da seçmenlere Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu

Ahmedova, Türkiye’de Bulgaristan vatandaşı Türklerin oylarını rahatça kullanmalarını sağlamak için Dost ve Birlik Koalisyonu olarak sandık başında vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

İstanbul Seçim Merkezi olarak çıkan aksiliklere müdahale edemediklerini ifade eden Ahmedova, "Sadece vatandaşlarımızdan sakin, sabırlı olmalarını ve mutlaka oylarını kullanmalarını teşvik etmeye çalışıyoruz. Yaşlılar, hastalar ve çocuklu ailelerin bu kadar zaman sandık başında beklemeleri oldukça zor.’’ dedi.

Türkiye genelinde 35 sandıkta 200 binin üzerinde kişinin oy kullanmasının oldukça zor olduğunu dikkat çeken Ahmedova, seçim bölgelerinden İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi’ne gelen bilgileri değerlendirdi.

Ahmedova, "Aldığımız haberlere göre, İstanbul ve diğer şehirlerdeki sandıklarda sabahın erken saatlerinde bile yoğunluk üst düzeyde. Özellikle Avcılar, Esenyurt, Sultangazi, Kartal ilçelerindeki sandıklarda bine yakın seçmenin sıra beklediği bildirildi. Ortalama bir kişinin oy kullanması, sıraya girmesinden sonra yaklaşık 4-5 saat sonra gerçekleşebiliyor. Bu da vatandaşlar için büyük bir eziyete dönüşmüş durumda." dedi.

"Vatandaşlar zor durumda kaldı"

Oy kullanma işlemleri sırasında Kiril alfabesiyle form doldurulması zorunluluğunun vatandaşları zor durumda bıraktığına dikkat çeken Ahmedova, şöyle konuştu:

‘’Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu’nun (ZIK) cuma günü çıkardığı karar sandıklarda bu sorunların yaşanmasına neden oluyor. Bu kararla dışarıda dilekçe dolduranların içeride oy kullanmalarına izin vermiyorlar. Komisyonun önünde kendi el yazısı ile doldurduğu bu dilekçe ile oy kullanmasını istiyorlar. Fakat bu da oy kullanmayı zorlaştırıyor. Ayrıca Kiril alfabesinin kullanılması da başka bir sorun. Çünkü bazı yaşlılarımız ya da görme özürlü seçmenlerimiz zor durumda kalıyor. Ve bu insanlara sandık başlarında yardımcı olunmuyor. Bu da vatandaşların zor anlar yaşanmasına neden oluyor.’’

Bulgaristan hükümetinin sandık sayısını azaltma ve dilekçe gibi uygulamalarla Türk vatandaşlarının oy kullanmasını engellemeye çalıştığını vurgulayan Ahmedova, son günlerde sınırlarda yaşananların bunun en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.

Ahmedova, şöyle devam etti:

''Bulgaristan, Türkiye'de sandık sayısını azaltma ve dilekçe uygulaması ile getirdiği engellemelerin yanı sıra sınırlarda oy kullanmaya giden vatandaşlarımızı da engellemeye çalıştı. Sınırları kapattı. Hatta polis gücüne başvurdu. Bunun bir tek nedeni olabilir o da Türklerin oy kullanmasını engellemek. Sandık sayısı da bu amaçla azaltılmıştır. Çünkü, sadece İstanbul'da 30- 40 bin kişinin 7 sandıkta oyunu toplamak mümkün değil.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.