Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,210.27
ETH/USDT
3,565.10
BTC/USDT
70,483.00
BIST 100
9,041.71
Dünya

Clinton ve Trump rakiplerine karşı avantaj elde etti

ABD'de başkanlık seçimi kapsamında Florida ve Ohio’da yapılan ön seçimleri Demokrat Parti’den Clinton kazanırken, Cumhuriyetçi Trump'da Florida’da, Ohio Valisi Kasich ise memleketinde güldü.

Erkan Avci  | 16.03.2016 - Güncelleme : 16.03.2016
Clinton ve Trump rakiplerine karşı avantaj elde etti

Washington DC

WASHINGTON

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi kapsamında kritik eyaletlerden Florida ve Ohio’da yapılan ön seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre, Demokrat Parti’den Hillary Clinton kazanırken, Cumhuriyetçi Parti’den Donal Trump Florida’da, Ohio Valisi John Kasich ise memleketinde ipi göğüsledi.

ABD’de Başkan Barack Obama’nın halefini saptayacak başkanlık seçimlerinde partilerin başkan adaylarının belirleneceği ön seçim sürecinde bugün ikinci “Süper Salı” yaşanıyor. Cumhuriyetçi ve Demokrat partinin başkan aday adayları Florida, Ohio, Illinios, Missouri ve Kuzey Carolina eyaletlerinde delegelerin desteğini aradı. 

Partililerin oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından sayıma başlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Florida’daki yarışı Demokrat Parti’den eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kazandı. Rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı oyların yüzde 65’ini alarak geride bırakan Clinton, Ohio’da da Sanders’ı yüzde 59’la geçti.

Bu sonuçlarla bugüne kadar ön seçim kazandığı eyalet sayısını 14’e çıkaran Clinton, 2 bölgede yapılan ön seçimde de ipi göğüslemişti.

Trump, Florida'da da kazandı

Cumhuriyetçi Parti cephesinde ise Florida ve Ohio’da yapılacak ön seçimler özellikle Florida Senatörü Marco Rubio ve Ohio Valisi John Kasich için büyük önem arz ediyordu. Bu adayların kendi evlerindeki yarışı kaybetmesi Trump’ın önünü iyice açacağı yorumları yapılıyordu. Bu iki eyalet de seçimi kazanan aday adayının tüm delegeleri alacağı (winner-take-all) yerler olduğu için hem Trump hem de rakipleri açısından yine hayati derecede önem taşıyordu.

Ancak Rubio’nun memleketinde günlerdir sürdürdüğü kampanyaya rağmen iş adamı Trump, Florida’da da kazanmayı başardı. Oyların yüzde 45’ini alan Trump, eyaletteki 99 delegeyi kazanmış oldu. Trump’ı yüzde 27 ile Rubio, yüzde 17 ile Teksas Senatörü Ted Cruz ve yüzde 6 ile Kasich takip etti.

Kasich, Florida’da sonuncu gelse de memleketi Ohio’da gülmesini bildi. Bugüne kadar yapılan ön seçimlerde ilk kez galip gelen Kasich, partililerin yüzde 43’ünün desteğini aldı. Kasich, bu sonuçla eyaletteki 66 delegeyi hanesine yazdırdı. Ohio’daki yarışı Trump yüzde 36 ile ikinci, Cruz yüzde 14 ile üçüncü, Rubio ise yüzde 2 ile son sırada tamamladı.

Rubio, Ohio eyaletinde Kasich ile Trump’ın anketlerde başa baş gittiğini belirterek, seçmenlerine kendisine değil Kasich’e oy vermeleri çağrısında bulunmuştu. Rubio, Trump’ın kazanmasını engellemek için dayanışma gerektiğini ifade etmişti.

Kuzey Carolina, Illinois ve Missouri eyaletlerindeki oy sayımları devam ediyor.

Rubio, evinde kaybedince kampanyasını sonlandırdı

Öte yandan, Marco Rubio, Florida’daki ön seçimi Donald Trump’ın kazanmasının ardından seçim kampanyasını sonlandırdığını duyurdu.

Memleketindeki yenilginin ardından destekçileri karşısına çıkan Rubio, ismini vermeden Trump’ı eleştirdi. Rubio, Amerikan halkına seslenerek, “Korkuya kapılmayan, hayal kırıklığına düşmeyin” diye konuştu. Rubio, “2016 yılında veya hiçbir zaman başkan olmam Tanrı’nın planı olmayabilir” dedi.

Rubio, partideki ön seçim sürecinde Minnesota ve başkent Washington DC’deki yarışlarda kazanabilmişti.

Muhabir: Erkan Avcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın