Dolar
32.38
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.80
BTC/USDT
70,146.00
BIST 100
9,110.56
Dünya

De Mistura'dan Esed'e tutukluların bırakılması çağrısı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin, tutukluların serbest bırakılması talebinin meşru bir talep olduğunu belirterek, rejimden bu çağrıya cevap vermesini istedi.

11.03.2016 - Güncelleme : 11.03.2016
De Mistura'dan Esed'e tutukluların bırakılması çağrısı

Geneve

CENEVRE - BETÜL YÜRÜK

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin, tutukluların serbest bırakılması talebinin meşru bir talep olduğunu belirterek, rejimden bu çağrıya cevap vermesini istedi.

De Mistura, 14 Mart'ta Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmeleri öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türk halkına ve Türk hükümetine yaklaşık 3 milyon Suriyeliye evsahipliği yaptığı için içten teşekkürlerini sunan de Mistura, "Türkiye'ye gittiğimde, halkınızın Suriyeli sığınmacılara ne kadar iyi davrandığını gördüm" dedi.

De Mistura muhaliflerin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu "tutukların serbest bırakılması talebinin meşru bir talep olduğunu" belirterek şunları söyledi:

"Muhaliflerin kendi kayıtlarına göre binlerce kişi uzun süredir tutuklu. Bu konuyu Suriye hükümetiyle birkaç kez görüştüm ve tutukların listesi ve isimleri elimizde var. Adil olmak gerekirse muhaliflerin ellerinde bazı tutuklular var. Bu yüzden görüşmeler kapsamında güven artırıcı önlemler ve tutukluların serbest bırakılması önemli bir husus."

"PYD bu görüşmelerde yer almayacak"

Staffan De Mistura, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılıp katılmayacağına ilişkin, "Suriyeli ve Hristiyan, Kürt, Sünni, Şii kim olursa olsun bütün Suriyelilerin görüşmelere dahil edilmesi ve herkesin görüşünün dinlenmesinin öneminin oldukça farkındayım ama PYD pazartesi günü başlayacak görüşmelerde yer almayacak. İlerisi içinse bir şey söyleyemem, durumun gidişatına bağlı" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın