Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.38
ETH/USDT
3,553.90
BTC/USDT
70,717.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Afrika dünya tarafından istismar ve suistimal edildi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afrika’nın dünya tarafından istismar ve suistimal edilip kullanıldığını belirterek, "Afrikalıları gerçek ve güvenilir bir ortak olarak görüyoruz." dedi.

Bayram Altuğ  | 31.05.2016 - Güncelleme : 31.05.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Afrika dünya tarafından istismar ve suistimal edildi

Kigali

KİGALİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ruanda'nın başkenti Kigali'de mevkidaşı Louise Mushikiwabo ile baş başa görüştü. Ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. 

Görüşmelerin ardından iki bakan, eğitim işbirliği anlaşması, diplomatik pasaportlara vize muafiyeti anlaşması ve dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği mutabakat zaptı imzaladı.

İmza töreni sonrası Çavuşoğlu ve Ruanda Dışişleri Bakanı Mushikiwabo, basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

"Son derece verimli görüşmeler yaptık"

Afrika’nın Türk dış politikasında çok önemli yere sahip olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrika Birliği’nin birkaç stratejik ortaklarından biri olduğunu anımsattı.

Çavuşoğlu, Ruanda’nın da bölgesinde Türkiye için önemli ortaklarından olduğuna işaret ederek, “Hem Kigali hem de Ankara’da karşılıklı elçilikler açtığımız için oldukça mutluyum. Bugün son derece verimli görüşmeler yaptık. İki taraf da birçok alanda işbirliği içinde çalışarak ilişkileri daha da derinleştirme konusunda azimli ve kararlı. 30 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacmimizi de geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

"Türkiye’nin asla sömürgeci bir hırsı olmadı"

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Afrika’nın Türkiye için neden önemli olduğu yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Afrika dünya tarafından istismar ve suistimal edildi, kullanıldı. Biz 2002’de yönetime gelince Afrika bölge olarak önceliklerimizden biri oldu. Daha sonra birçok Afrika ülkesiyle ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık. Türkiye’nin Afrika politikası ortaklık politikasına dönüştü. 39 Afrika ülkesinde büyükelçilik açtık. THY, Afrika’da 38 noktaya uçuyor. TİKA kalkınma projelerini destekliyor ve Afrika kıtasında 14 ofis açtı.

Birçok ülke ve insanlara yönelik insani yardımlarımız devam ediyor. 2 ay önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Batı Afrika’yı ziyaret etti. Bu kez de Ruanda, Somali, Uganda ve Kenya’yı ziyaret ediyoruz. Afrikalıları gerçek ve güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Türkiye’nin asla sömürgeci bir hırsı olmadı. Türkiye Afrika ve Afrikalıları gerçek ve güvenilir bir ortak olarak görüyor. Böyle de devam edeceğiz.”

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın